top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Cheminis garbanojimas

Maša Šilovskaja – kirpėjų darbų technologė, nepriklausoma kosmetikos chemijos dėstytoja



Pastaruoju metu cheminis garbanojimas tampa vis populiaresnis. Ši procedūra ne tik pakeičia plauko struktūrą, bet ir padeda susikurti didesnę plaukų apimtį, leidžia daug paprasčiau pasiekti norimą rezultatą kuriant šukuoseną. Tačiau, nors teikia akivaizdžių pliusų, cheminis sušukavimas yra gana agresyvi procedūra, todėl, prieš ją pradedant, reikia labai rimtai pasiruošti. Netinkamai parinkus produkto sudėtį ir nekompetentingai įvertinus plaukų būklę, galima ne tik neišgauti norimo rezultato, bet ir stipriai sugadinti plaukus. Taigi kiek panagrinėkime.


Kiekvieno cheminio sugarbanojimo esmė – pakeisti plaukų disulfidinius ryšius, kurie yra vieni stipriausių. Visų pirma tam reikia šiuos ryšius išardyti naudojant specialius komponentus, kurie įeina į pagrindinio cheminio garbanojimo losjono sudėtį. Susukus plaukus suktukais, plaukų pluoštai pasislenka vienas kito atžvilgiu ir tiesus plaukas susigarbanoja. Po to naudojant neutralizatorių arba fiksavimo priemonę sukuriami nauji disulfidiniai ryšiai, bet jau kitoje, artimesnėje banguotiems plaukams padėtyje. Tokiu principu veikia visi cheminiai garbanojimai.


Medžiagos, kurios suardo disulfidinius ryšius, vadinamos „atstatytojais“, o medžiagos, kurios juos atkuria – oksiduojamosiomis. Žvelgiant cheminių procesų aspektu – tai paradoksas, bet taip yra. Svarbu pabrėžti, kad garbanojimo metu suardomi ne visi ryšiai – tik apie 60–70 proc., atkuriami taip pat ne visi, todėl tam tikra plaukų dalis lieka pažeista ir jai pagalbos reikės nuolat. Be komponentų, ardančių plaukų cheminius ryšius, produktų sudėtyje yra ir kitokių medžiagų, kurios padeda losjonui patekti į plauko vidų. Tai šarmai, o populiariausi jų yra šie – Ammonium hydroxide, Sodium hydroxide ar kiek švelnesnis analogas Ethanolamine. Šios medžiagos taip pat pažeidžia plauko struktūrą, sausina juos, daro porėtus ir lūžinėjančius.



Šiuo metu siūlomas skirtingų tipų cheminis garbanojimas, bet patys populiariausi yra 4:

  • klasikinis šarminis – natūraliems, sunkiai besigarbanojantiems plaukams;

  • normaliems ir nedaug pažeistiems plaukams;

  • šiek tiek šarminis dažytiems ir stipriai pažeistiems plaukams;

  • vadinamasis „biogarbanojimas“.



Pirmos grupės produktai yra patys agresyviausi, jų sudėtyje yra tioglikolio rūgšties darinių, pavyzdžiui, Ammonium thioglycolate, ir gana stiprių šarmų. Šių produktų pH lygis aukštas (kartais gali siekti 11), todėl jie geba iš esmės pakeisti plauko struktūrą. Į tai būtina atsižvelgti dirbant su plonais ir pažeistais plaukais, nes šios sudėties priemonės gali visiškai denatūruoti baltymą, tad plaukai iškris kartu su suktukais...


Kitų grupių produktai turi švelnesnį poveikį ir yra žemesnio pH lygio. Juose Ammonium thioglycolate dažnai pakeičiamas medžiaga Glyceryl monothioglycolate, o stiprūs šarmai – etanolaminu.


Populiarūs vadinamojo „biogarbanojimo“ produktai, nes dauguma žmonių tiki jų „natūralumu“ ir tikisi, kad plauko struktūra bus visiškai apsaugota. Vis dėlto taip nėra, o šie produktai – daugiau rinkodarinis gamintojų žingsnis. Svarbu žinoti, kad šie produktai veikia tokiu pačiu principu kaip ir kiti, t. y. beveik niekuo nesiskiria nuo klasikinių. Skirtumas tik tas, kad jų pH lygis nedidelis, todėl plauko struktūra ir pažeidžiama mažiau. Visi kiti sudėtyje esantys priežiūros komponentai tam įtakos beveik neturi. Vietoje tioglikolio rūgšties naudojamas Cysteamine HCL – medžiaga, suardanti nedidelį kiekį disulfidinių ryšių, todėl plaukų struktūra nėra taip stipriai pažeidžiama. Tačiau naudojant tokį produktą gražių ir elastingų garbanų tikėtis neverta. Rezultatas – nedidelė banga.




Kad ir kokio tipo produktus nuspręstumėte rinktis, svarbu suprasti, kad po šios procedūros plaukams reikės papildomos priežiūros, nes plauko struktūra bus mažiau ar daugiau išsausėjusi ir reikės nemažai drėkinamųjų priemonių.



Foto iš asmeninio albumo

121 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page