top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Darbas su asistentu – ką apie tai galvoja patys kirpėjai?

Updated: Feb 9

Asistento pozicija turbūt neatsiejama nuo kiekvienos meistrystės ir rankų darbo reikalaujančios profesijos – juk gyvai stebėti meistro darbą ir mokytis iš jo nepalyginamai efektyviau nei krimsti teorinę medžiagą. Kita vertus, tiek patys meistrai, tiek asistentai dažnai vieni iš kitų nori skirtingų dalykų, todėl svarstant apie situaciją Lietuvos grožio rinkoje, kyla klausimas – ar grožio salonuose jau yra sukurta tobula asistentų programa, kuri abiems pusėms suteiktų maksimaliai naudos? Apie tai diskutavome su keturiais patyrusiais savo srities profesionalais.

Jurijus Levčenkovas (YURY Salon, Vilnius):


„Užsienyje meistrų darbas su asistentais – įprastas reiškinys ir toks darbo principas jau yra puikiai pasiteisinęs. Tačiau Lietuvoje, mano žiniomis, dar labai nedaug meistrų priima asistentus ir tai tikrai stebina. Nejaugi jie nenori dalytis savo žiniomis su pradedančiaisiais? Aš laikausi nuomonės, kad mokslais būtina dalytis ir pats mėgstu tai daryti. O geriausias viso to įvertinimas – kai mokiniai pradeda rodyti teigiamus rezultatus.


Atsakydamas į klausimą, ko asistentas nori iš meistro, aš patarčiau patiems, jau patyrusiems kirpėjams, prisiminti, ko jie norėjo savo karjeros pradžioje? Turbūt kuo greičiau viską išmokti ir, žinoma, užsidirbti. Būtent todėl šiuo metu ruošiu tokią asistentų programą, kurioje pradedantieji ne tik mokytųsi, bet praktikuodamiesi su salono klientais galėtų ir gauti šiek tiek pajamų.


Sunku pasakyti, kiek tiksliai asistentas turėtų dirbti su meistru. Aš manau, tai turėtų trukti ne mažiau 3 mėnesių ir ne daugiau pusmečio. Kodėl? Turi praeiti bent vienas pilnas sezonas, kad asistentas perprastų salono gyvenimą ir darbą jame. Taip pat reikia stebėti nuolatinių klientų ciklą – moterys vidutiniškai lankosi pas savo kirpėją kas 1,5 – 2 mėnesius, todėl asistentas jau gali pamatyti ir palyginti kas buvo padaryta ir kokie žingsniai laukia toliau. Jeigu meistras yra labai progresyvus ir naudoja šiuolaikines, sudėtingas technikas geriausia būtų asistuoti 6 mėnesius, nes apsisukę trys klientų vizitų ciklai asistentui duotų daugiausia naudos. Tačiau ilgesnio asistavimo laiko tikrai nepatariu – specialistui jau savarankiškai reikėtų bandyti įsitvirtinti rinkoje.


Svarbiausias dalykas į ką meistras, besirenkantis sau asistentą, turėtų atkreipti dėmesį – tai degančios būsimo asistento akys. Jeigu žmogus netrykšta entuziazmu labai dažnai jis greitai meta mokslus, nebesiekia savo karjeros. O mokinys ieškodamas asistento pozicijos turėtų vadovautis intuicija. Jeigu meistras ir jo darbai jam nors truputį patinka – viskas bus gerai.“



Andrius Mašauskas (Unison Beauty Lab 1, Kaunas):


Lietuvoje meistrui turėti savo asistentą dar nėra taip įprasta kaip užsienyje. Kodėl jums reikalingas asistentas?


Aš gal pradėčiau nuo to, kad ir tame pačiame užsienyje esama daug ir visko – asistentas toli gražu nėra kasdienybė net garsių meistrų darbe. Tačiau, žinoma, ši praktika ten nekelia tokios nuostabos kaip Lietuvoje. Nors juk iš tiesų visai neturėtų stebinti: juk nuo seno savo šalyje turėdavome meistrus ir pameistrius – tuos, kurie perima amato meistrystę ir, asistuodami, padėdami meistrui, mokosi bei ruošiasi kokybiškam savarankiškam darbui.


Mano darbe asistentas atsirado gan netikėtai ir dėl kiek kitų priežasčių: turėjau problemų su sveikata, dėl kurių teko rinktis – arba ieškausi man padedančio žmogaus, arba atsisveikinu su šia profesija, nes negalėsiu fiziškai jos dirbti. Taip atsirado mano pirmieji mokiniai-asistentai. O vėliau – ir visa sistema darbui su jais.


Kokie yra tokio darbo privalumai ir trūkumai?


Dirbant su asistentu, laimi trys pusės: meistras, jam asistuojantis mokinys ir klientai.

Meistras – nes taupomas jo laikas, kuris prarandamas pačiam atliekant pagalbinius darbus. Todėl galima priimti daugiau klientų ir padaryti laimingais daugiau žmonių.


Asistentas – gauna puikią progą įgyti neįkainojamos patirties dirbdamas, stebėdamas ir mokydamasis iš meistro – taip sutrumpindamas ir savo mokymosi laiką. Plius, išvengia klaidų, kurias tikrai darytų neturėdamas patirties.


Klientai – nes nebereikia laukti ilgų eilių norint pakliūti pas savo meistrą.

O bene didžiausias asistento priėmimo trūkumas – teisinės bazės nebuvimas. Tą žmogų sunku priskirti – nei jis meistras, nei kažkoks įdarbintas darbuotojas, nei už mokslą mokantis mokinys.


Asistento pozicija pradedančiajam specialistui svarbu tik dėl mokymosi tikslų ar tai gali būti ir būdas užsidirbti?


Užsidirbti – vargu. Pati asistento veikla paremta mainų principu: asistentas atiduoda savo laiką, o meistras jam – savo žinias.


Po kiek laiko asistentas gali pradėti dirbti savarankiškai?


Tai labai individualu ir priklauso nuo žmogaus – kiekvieno asistento motyvacija būna skirtinga. Kaip ir studentai: vieni ateina studijuoti, kiti tik studentauti. Ir asistentai: vieni ateina tenorėdami būti geresniais amatininkais, ir ima mažiau, kiti nori būti aukštos klasės meistrais – ir gauna tiek, kiek yra nusiteikę.


Kiek pastebėjau iš savo patirties, per dvejus metus galiu duoti žmogui puikų pagrindų bagažą visomis prasmėmis: nuo kliento aptarnavimo, jo priėmimo, iki technikų naudojimo, konsultacijos atlikimo, psichologinės brandos ir pasiruošimo, produkto suvokimo.


Koks turi būti meistras, kad galėtų dirbti su asistentu?


Ar tikrai kiekvienas meistras gali imti asistentus ir būti jiems naudingas? Žinoma, ne. Supratimas, kad asistentas – tai tas, kuris stovi šalia tavęs ir žiūri, kaip tu dirbi – labai primityvus ir neteisingas. Pagalbiniai, buitiniai darbai taip pat nedaro jūsų padėjėjo tikruoju asistentu. Tai pasenusi sistema. Šiandien, jei prisiimi ugdyti žmogų – vadinasi, esi už jį atsakingas. Už jo profesionalumą, stilistiką, psichologiją, savęs komunikavimą – kad nebūtų darbas daromas dėl darbo, bet atliekama paslauga tokia, kokios reikalauja išprusęs ir aukštus reikalavimus keliantis klientas.



Dainora Trainaitytė (Junora Beauty Lab, Kaunas):


„Su asistentu dirbu šešerius metus, o ryžtis pasidalinti darbu paskatino likimo išdaiga – kalėdinio sezono įkarštyje susilaužiau koją ir, nenorėdama pavesti savo klientų ir palikti jų nesutvarkytais plaukais, susiradau asistentę, kuri tuo metu tapo ne tik mano rankomis, bet ir kojomis: plovė galvas, šlavė, pasitiko ir išlydėjo klientus. vėliau jau darbas su asistentu tapo savaime suprantamu dalyku ir man, ir mano klientams.


Geras asistentas man – tai dar viena mano dešinė ranka, kuri padeda taupyti laiką, susikoncentruoti į savo tiesioginį darbą, būti produktyvesnei – priimti daugiau klientų ir pasilikti jėgų gyvenimui po darbo J Aš, kaip meistrė, nejaučiu jokių minusų dirbant su asistentu. Galbūt kartais asistentas neįvertina savo galimybių arba tiesiog nėra motyvacijos, tada sunku dirbti kartu, tačiau tokie atvejai yra labiau išimtis iš daugybės puikių sutiktų pagalbininkų. O gerą asistentą pamato ir įvertina ne tik aš pati , bet ir klientai, smagu, kai asistentas yra ne nepastebimas noname’as, o tampa svarbia komandos dalimi.


Asistento darbo svarbiausia dalis yra asistuoti meistrui tiesioginiame darbe, o visa kita pagal asmenines savybes – vieni yra puikūs organizatoriai, kiti pedantiški tvarkos prižiūrėtojai, o treti be vienos minutės kirpėjai, kurie jau po poros mėnesių pradeda dirbti savarankiškai su bazinėmis paslaugomis.


Asistento darbas yra puiki startinė pozicija pradedančiam meistrui. Dažnai iš kursų ir mokyklų atėję meistrai visiškai neturi praktinio darbo su klientais patirties, taigi realus darbas salone jiems padeda suprasti , kas jiems labiausiai patinka kirpėjo darbe, kokiame salone jie norėtų dirbti, pamato, kaip planuoti, organizuoti savo darbą, o kur dar daugybė profesinių žinių, kuriomis dosniai dalinamės.“



Irenijus Marozas (Biodroga SPA, Vilnius):


Ar pats esate buvęs asistentu?


Savo karjerą prieš 20 metų pradėjau kaip mokinys viename Vilniaus salone – man buvo gaila laiko tuometinėje Buitinių paslaugų mokykloje – o vėliau tapau ir asistentu. Beje, mokinys moka už mokslą, asistentas – ne. Po to, kaip ir dauguma, labai greitai pakėliau sparnus, nes man atrodė, kad viską jau moku, o ir pinigų trūko.


Koks turi būti meistras, kad galėtų dirbti su asistentu?


Šiuo metu rasti asistentą labai sudėtinga, tad pirmiausia meistras turi būti sukūręs asistavimo programą. Tai reiškia, kad meistras asistentui perduoda savo žinias ir įgūdžius, o asistentas meistrui padeda ir atiduoda savo laiką. Be abejo, iš pradžių darbai būna paprasti ir rutininiai: sušluoti plaukus, atnešti klientui kavos ar arbatos, vėliau – plauti galvą ir t. t.


Norint dirbti su asistentu, būtina sekti profesinės srities aktualijas ir naujoves, žinoti, kas jau pasenę. Be to, didelis iššūkis meistrui – mokėti perteikti savo žinias kitam. Asistentui už darbą pinigai nemokami, todėl reikia būti tokiu meistru, kuriam jis norėtų asistuoti. Taip pat specialistas turi būti tiek subrendęs, kad ir jo klientai mėgautųsi procesu ir drauge mokytų asistentą. Be to, reikia ir nebijoti vėliau savo klientus perduoti jau naujam meistrui.

Vadovaudamas grožio salonui supratau, kad suburti stiprios komandos be asistavimo programos nepavyks, tai sudėtinga, bet geriau nei meistras nuolat keičiantis darbo vietas. Su asistentais turėtų dirbti visi specialistai: ir kirpėjai, ir manikiūrininkai, ir kosmetologai.


Po kiek laiko asistentas gali pradėti dirbti savarankiškai?


Asistentas su meistru dirbs tol, kol jam bus įdomu. Kai asistentas ima žiovauti, dingsta entuziazmas, vadinasi, jis jau įsisavino tai, ko buvo mokomas, ir reikia pereiti prie kitų procedūrų, tarkim, dažyti plaukų šaknis. Arba, pavyzdžiui, kai asistentas išmoksta atlikti atkuriamąsias plaukų procedūras, galima jį pareklamuoti ir rasti jam klientų.


Koks, jūsų nuomone, yra geras asistentas?


Geras asistentas tas, kuris turi daug entuziazmo (ne įgūdžių), o meistrui tik reikia jį palaikyti. Geriausia, kad tai būtų išsiskyręs asmuo (nesvarbu – moteris ar vyras), turintis du vaikus, paskolą, du aukštojo mokslo diplomus, bet visa gyvenimą svajojantis apie kirpėjo profesiją (juokiasi).


Gerai ir tada, kai asistentu tampa buvęs meistro klientas, nes jis meistrą jau myli, vertina jo kuriamą produktą ir mėgsta patį saloną. Kai asistentas užauga, bet jums tuo metu nereikia darbuotojo, jūs gražiai atsisveikinate, o prireikus vėl susirandate vienas kitą.


Kuo pradedančiam specialistui naudinga pradėti savo karjerą grožio srityje kaip asistentui?


Asistentais dažniausiai tampa buvę įvairių kirpėjų mokyklų mokiniai, mokęsi pas tuos, kurie gyvenime nė dienos nepraleido kaip meistrai salone. Todėl būsimi kirpėjai paprastai net neįsivaizduoja, kur pateks, ir kad romantizuotas grožio salonas – tai skirtingi klientai, skirtingi komandos nariai ir skirtingi vadovai. Tai sistema, kur kiekvienas komandos narys labai daug ir sunkiai dirba.

Asmeninio archyvo nuotr.

634 views0 comments
bottom of page