top of page
Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Kaip išmokstama tobulai pašviesinti plaukus?

Updated: Jun 26, 2023


Beveik visi kirpėjai dažo klientams plaukus, visi mokosi, kaip veikia procesas, technikų. Tik ar visada būna patenkinti rezultatu, ar visada žino, kaip pasiekti norimą tikslą? O kur dar mados, siūlančios vis naujus įvaizdžius, kuriems įgyvendinti reikia nemažai praktikos... Žinoma, kosmetikos atstovai meistrams, perkantiems jų pristatomus dažus, stengiasi teikti kuo daugiau informacijos, tačiau ir pats dažymo procesas turi įvairiausių niuansų. Juos galima suprasti mokantis iš savo klaidų arba lankantis seminaruose tų, kas yra linkęs dalintis patirtimi. Pakalbinome meistres, kurios, ne vienerius metus dirbdamos salonuose su klientais, keldamos kvalifikaciją įvairiose šalyse, sudėliojo savo įžvalgas autoriniuose šviesinimo technikų praktiniuose ir teoriniuose seminaruose. Kartu norime pasidžiaugti, kad jos skiria savo laiką ir dalijasi žiniomis. Tikriausiai, kiekvienas apsilankęs bet kuriame šių meistrių seminare taria padėkos žodžius lektorėms.



Marina Žuravliova ID grožio studijos Klaipėdoje įkūrėja

Kiek svarbu techniškai suprasti, kas vyksta šviesinant plaukus?


Labai svarbu ne tik mokėti dažyti, bet ir suprasti šviesinamųjų priemonių chemines savybes. Dažnai sakau, kad nebūtina tapti chemiku, bet meistras privalo žinoti pagrindinius komponentus. Kai renkatės produktą sąmoningai, galite išvengti daug klaidų. Juk rinka didžiulė ir produktų yra begalė. Būtent žinios padės išsirinkti tinkamą produktą, o tada svarbu išmokti tinkamai su juo dirbti. Visus šiuos niuansus smulkiai aptariu ir iliustruoju praktiniais pavyzdžiais savo mokymuose.


Kas seminare domina klausytojus?


Kas dėl šviesinimų – kiekvieną dalyvį domina, kaip kokybiškai pašviesinti plaukus, išsaugant jų sveiką išvaizdą ir išgaunant gražią spalvą. Domina ir produktai, su kuriais dirbu. Meistrai domisi, kaip man pavyksta išgauti tokius rezultatus. Pavyzdžiui, kaip iš sruogelių dažymo pereiti į „total blond“, ir kokie produktai bei technikos leidžia tai padaryti.


Ar būtina, kad seminare būtų ir praktinis darbas?


Absoliučiai būtina. Kai kurie mokymų dalyviai šviesinimo bijo, tad mano mokymuose ne tik įgyja naujų žinių, bet ir įveikia savo baimes. Praktikos metu pamatome klaidas, iš kurių pasimokome, ir savo darbo vietoje jų nebekartojame. Kartais patys meistrai nežino, kodėl rezultatai nėra tokie, kokių tikėtasi, tad praktika leidžia smarkiai patobulinti savo įgūdžius.


Darbas su modeliais užtrunka ilgą laiką, kaip jį praleidžiate?


Šį laiką praleidžiu su mokiniais. Kartais mokiniai labai nedrąsūs, net jei dirba jau 20 metų. Visada turime daug klausimų, diskusijų, aptarimo. Jaučiu didelę atsakomybę prieš savo mokinius, tad visą šį laiką skiriu smulkiai aptarti kiekvieną dažymo niuansą.


Kokios klaidos daugiausia krenta į akis seminaruose?


Labiausiai mokiniams trukdo skubėjimas, užrašų nenaudojimas, nes tuomet vis dar lieka daug neaiškumų praktinėje dalyje. Kai kurie meistrai nėra linkę dirbti su modeliais, nors tai įskaičiuota į seminaro kainą. Manau, jei jau dalyvauji mokymuose, turi pasiimti iš jų kiek įmanoma daugiau. Taip pat svarbu nuolat užduoti klausimus, nes per juos ir gauname atsakymus, kurių mums reikia, ir suprantame, kur dar turime patobulėti.


Apie baimes. Kokių yra baimių šviesinant plaukus?


Viena didžiausių meistrų baimių – chemiškai sudeginti plaukus. Bijoma palikti dryžius prie šaknų, nedrąsu parinkti išlaikymo laiką ir neaišku, ką daryti, jei plaukai sugadinami. Šviesinimas yra vienas iš sudėtingiausių dažymų ir, ko gero, vienintelis, kuris meistrams sukelia tiek streso. Dėl to ir siūlau šiuos mokymus – kad kuo daugiau meistrų taptų profesionalais, kurie puikiai išmano savo darbą ir visada pranoksta savo klientų lūkesčius.



Rasa Budrikienė

„Kara De la Beauté“ grožio salono Mažeikiuose savininkė


Kiek svarbu techniškai suprasti, kas vyksta šviesinant plaukus?


Geras specialistas turi žinoti, kokios cheminės reakcijos vyksta plauko viduje. Deja, didelė dalis kirpėjų gerai nesupranta net šviesinimo ir balinimo skirtumų, o būtent tai yra labai svarbu. Vesdama seminarus, matau meistrų baimę dirbti su šviesinimo milteliais. Ši baimė likusi nuo senų laikų ir ją jaučia tiek meistrai, tiek klientai. Tačiau tiesa ta, kad miltelių bijoti visiškai nereikia, užtenka išmokti ir suprasti jų poveikį plaukams. Turiu daug klienčių, kurios sėkmingai atsiaugino milteliais dažomus plaukus. Mes privalome paaiškinti klientams, kuo unikalios ir kuo skiriasi mūsų naudojamos priemonės: juk ir namuose naudojami produktai turi būti atitinkami. Jeigu kirpėjas neskiria šių dalykų, jis ir klientui negebės tinkamai iškomunikuoti svarbių priežiūros niuansų.


Tada, kai nežino, kyla baimės šviesinti. O nežino, nes mažai investuoja į žinias. Matote – toks užburtas ratas. Visuomet sakau: geriausia investicija – žinios. Aš nuolat mokausi, nuolat gilinu žinias. Ir stengiuosi padėti savo kolegoms įveikti visas šviesinimo baimes.


Kas seminare domina klausytojus?


Svarbiausia, be abejo, plauko kokybė po balinimo. Poveikio laikas irgi aktualus: juk net labai norėdamas negali pagreitinti cheminių procesų. Visada sakau: „blond“ dažymų nepaskubinsi. Neišlaikę reikiamą laiką dažų, turėsime netinkamą šviesumo foną, neišgausime trokštamos spalvos, o perlaikę tiesiog sudeginsime plauką – to tikrai niekas nenori. Mokymų teorinės dalies metu aš demonstruoju savo darbo metodus ir dauguma meistrų nustemba, matydami, kaip naudoju miltelius, kokius rezultatus išgaunu ir kokią kokybę plaukas išlaiko.


Kokios klaidos daugiausia krenta į akis seminaruose?


Labiausiai į akis krenta ne klaidos, o bazinių kirpėjo darbo žinių trūkumas. Juk pagrindai yra be galo svarbūs! Daug meistrų tiesiog neteisingai tepa dažus, tada ir rezultatas netenkina. Visuomet paaiškinu ir parodau, kodėl reikia daryti taip, o ne kitaip. Ir viską suvedame į nepriekaištingą galutinį rezultatą.


Iš patirties galiu pasakyti: prieš ateidami į praktinį seminarą, meistrai būna linkę žiūrėti paprasčiau ir net nenumano, kiek daug kruopštumo ir atidumo reikia, dirbant su „blond“ dažymais.

Natalija Nova

„HAIR Concept by Natalija Nova“ salono Vilniuje vadovė


Mano seminarai yra gana rimti, pateikiama daug techninės informacijos, tad visada padeda istorijos iš mano darbinių ir gyvenimiškų situacijų. Dirbu kasdien (jau 17 metų), seminarus vedu 8 metus, tikrai turiu, ką papasakoti :) Visada ruošiu skaidres su tekstais, paveikslėliais, piešiu ant lentos, braižau schemas. Ir, žinoma, bendrauju su auditorija, įtraukiu į pokalbį, užduodu atvirus klausimus. Darau viską, kad seminaras būtų gyvas ir be monotonijos.

Kalbame ir apie produktų pasirinkimą. Plaukų šviesinimas su specialios serijos dažais ar balinamąja pudra (pasta) – yra du skirtingi procesai, todėl savo seminaruose stengiuosi pateikti, kiek įmanoma išsamiau visus techninius bei cheminius dalykus suprantama kalba. Pirma, kad pasirinktų priemones, kurios mažiausiai alins plaukus. Antra, kad kirpėjas galėtų paaiškinti klientui, kaip įgyvendins jo norus ir galimas pasekmes. Kadangi į salonus retai kas ateina turėdamas sveikus plaukus.


Ar būtina, kad seminare būtų ir praktinis darbas?


Praktiniai seminarai tikrai reikalingi, nes aš, stebėdama dalyvių darbą, matau, kur jie klysta, kokie veiksmai atima laiką. Kur galima padaryti daug greičiau ir geriau, išsaugoti plauko kokybę šviesinant, meistrai dažnai priima sprendimą eiti ilgiausiu keliu.

Visada padedu, paaiškinu, nukreipiu rankos judesius. Seminaruose dirbant su modeliais (nors ir man prižiūrint) rezultatai būna labai gražūs, o tai motyvuoja ir įkvepia. Praktika taip pat labai reikalinga ne tik naujam specialistui, bet ir meistrui, jau turinčiam patirties. Juk dažniausiai, kai daug dirba ir jeigu dar kolektyve nelabai bendrauja arba dirba vienas, nelabai mato kitų gero darbo pavyzdžių, verda, kaip sakau, tik savo sultyse.


Apie baimes. Kokių yra baimių šviesinant plaukus?


Baimių tikrai yra! Šviesindami dažais – bijo 12 %, daug kas naudoja 3 % ir 6 %, bet nesupranta, kad daro daug blogiau: nepasiekia norimos spalvos ir išsausina plauką. Kita baimė – milteliai, pastos ir amoniakas (nors milteliuose ir pastose turi būti įvairių sulfatų ir persulfatų). Ir dar viena baimė – kiek laikyti, kad išeitų gražus „blondas“? Visi dažniausiai nuplauna anksčiau nei reikia, nes bijo.


Kad dingtų baimės ir esame mes – vadinamieji treneriai ir mentoriai. Esu visada pasiruošusi padėti, pamokyti ir laukiu visų seminaruose. Bet šiaip galiu tik pagirti – Lietuvoje tikrai daug gerai dirbančių ir išsilavinusių meistrų. Tai džiugina.



Olga Budilovič

didelės patirties koloristė, „Atwins“ lektorė


Kiek svarbu techniškai suprasti, kas vyksta šviesinant plaukus?


Tai neatsiejama dažymo suvokimo dalis: gerai nepažinodamas produkto, negali gerai atlikti dažymo. Nes dirbant su šviesinimo technikomis svarbūs trys pagrindiniai momentai: labai gerai žinoti šviesinimo produktą, perprasti ir suprasti geometrinį sruogelių išdėstymą, kontroliuoti sąlygas, kurios daro įtaką galutiniam rezultatui. Jei šlubuos bent viena iš šių trijų dalių – šviesinimas nebus sėkmingas ir norimo rezultato nepavyks pasiekti. Tad techninis suvokimas – privalomas ir būtinas, norint, kad koloristo darbas būtų kokybiškas.


Visų šių dalykų mokome trijose skirtingose „blond“ seminaro dalyse: pirmoji dalis skirta visapusiškai šviesinimo produktams pažinti, antroji – visoms sruogų technikoms, matematikai, 3D geometriniam išdėstymui, trečioji dalis skirta šiuolaikiškoms, kombinuotoms, laisvų rankų technikoms.


Kas seminare domina klausytojus?


Klausytojai paprastai ateina atviri visoms žinioms ir norėdami suformuoti naujus įgūdžius, tačiau pastebiu, kad didžiausios spragos, kurias tenka užpildyti, būna būtent produktų, jų techninio pažinimo srityje. Pavyzdžiui, labai nustemba, kad milteliai klasifikuojami pagal plaukų tamsumo lygį, arba kad šviesinimo milteliuose nėra amoniako, kad laisvų rankų technikai naudojamas 12 % aktyvatorius, kurio jie labai bijo. Bet kai supranti, ką darai, baimės nebelieka.


Čia, beje, įsišakniję ir dažniausiai neteisingi mitai. Be to, neretai meistrai nesupranta, kaip tam tikrus produktus reikėtų naudoti, pasiklysta jų gausybėje ir įvairovėje. Bet tai nuostabos nekelia – juk šviesinimo priemonių rinkoje yra labai daug ir labai skirtingų. Pavyzdžiui, aš, dirbdama su šviesinimais, savo kasdieniame darbe naudoju penkių rūšių šviesinimo produktus ir jie visi man reikalingi – su vienu produktu daug ko negalėsi padaryti. O meistrai vis dar bando su viena šviesinimo priemone atlikti krūvas įvairių technikų ir paskui stebisi, kodėl jiems nepavyksta.


Jūsų seminaruose praktika atliekama ne su modeliais?


Pusė mūsų seminaro skirta praktinei daliai – testavimams. Jų metu vienas meistras išbando iki aštuonių šviesinimo produktų, matydamas, kaip sąlygos veikia rezultatą, dirbdamas su testinėmis sruogomis, pats patirdamas, ką gali ir ko negali konkretus produktas ar konkreti technika. Atsargumas labai svarbus. Apskritai aš laikausi požiūrio, kad baimė mūsų darbe padeda: devynis kartus pamatuok, dešimtą dažyk. Blogiausia, kai meistras nejaučia baimės ir negalvoja apie pasekmes.



Aušra Vitkuvienė

salono „Oranžinis stilius“ Panevėžyje įkūrėja


Seminarų tikslas – pasidalinti per daug metų sukaupta ir taikoma darbe patirtimi. Dažyti gali visi, tiesiog dėl spragų įgyjant profesiją atsiranda baimė ir nepasitikėjimas, o tai ir lemia, kad meistrai absoliučiai nedažo arba nedirba su blondinėmis. Žinoma, dirbant su sudėtingais dažymais, visada yra rizika, kurią būtina aptarti su modeliu ar klientu. Tikrai dalis meistrų pervertina produktų ar plaukų galimybes ir tada turi tai, ką turi. Susiduriame su dėmėtais plaukais, su sugadinta plaukų struktūra. Praktinė dalis seminare pati įdomiausia. Visada žiūrint atrodo labai paprasta ir lengva. Viskas atsikleidžia pradėjus dirbti. Tikrai yra daug niuansų, į ką neatkreipiamas dėmesys, o praktika visa tai parodo. Sruogos storis, įtempimas, kampas, užtepimas, išlaikymas. Gražius darbus sudaro mažos, bet labai svarbios detalės. Su šviesinamaisiais produktais reikia dirbti. Sudėtingos technikos ar spalvos keitimas – tikrai nėra kada net atsisėsti. Viena sruoga užtepta, o kitą jau reikia plauti, nes pasiektas norimas rezultatas, tad laikas neprailgsta. Nors baimių tikrai yra labai daug. Šiuo metu turime labai stiprių pokyčių kosmetikos kompanijų „blond“ linijose. Gamintojai prisitaiko prie esamų tendencijų ir išleidžia naujos kartos produktus, su kuriais, be abejo, tenka mokytis dirbti iš naujo ir tai, ką žinai, visai netinka. Žinoma, išlieka kertiniai niuansai, pavyzdžiui, plaukų diagnostika ar bandomosios sruogos. Kai žinai pagrindinius dalykus, visos baimės praeina.


Nuotraukos iš asmeninių archyvų.


144 views0 comments

Comentarios


bottom of page