top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

KIGSA veikla karantino metu

Updated: Jun 15, 2020

Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos (KIGSA) veiklą daugiausia pripratome stebėti konkursuose, mokymuose ir renginiuose. Žinoma, visada asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė sprendė ir esminius grožio srities klausimus, bandydama reglamentuoti profesionalų darbą, grožio salonų veiklą. Visgi, Lietuvoje paskelbus karantino laikotarpį ir grožio salonams užvėrus duris, prezidentės vaidmuo tapo labai matomas ir aktualus. Pagaliau buvo klausoma asociacijos komentarų, ieškoma sprendimų, tad ir J. Mačiulienės komentarų buvo tikrai nemažai. Kalbiname KIGSA prezidentę apie tai, kas vyko tuo laikotarpiu.

Ar po tiek metų darbo stažo galėjote tikėtis tokios situacijos grožio salonuose, kokia susiklostė paskelbus karantiną?

Sprendimas Lietuvoje įvesti karantiną dėl COVID-19 viruso buvo netikėtas ir, žinoma, nei aš, nei kas nors iš kolegų nebuvome tam pasiruošę. Tai buvo staigmena tikrąja šio žodžio prasme!

Suvienyti visus įprastomis sąlygomis gana sudėtinga, o ekstremali situacija tikriausiai pakeitė požiūrį?

Esant tokiai ekstremaliai situacijai, ypač išsiskiria aktyvieji ir pasyvieji. Visur ir visada yra tokių žmonių, kurie gyvena su tuo metu vykstančiu reiškiniu, įvykiu, o kiti tiesiog stebi, kas vyksta, treti komentuoja, moko, smerkia, pyksta, kritikuoja. Mūsų KIGSA bendruomenė šiuo laikotarpiu buvo labai vieninga. Visi asociacijos nariai noriai dalinosi turima informacija ir žiniomis, vieni kitus palaikė.

Paskelbus karantiną, pastebėjau dvi grupes: viena – ta, kuri suprato, kad nebeturės pajamų ir pragyvenimo šaltinio, kita – kuri buvo atsakinga ne tik už save, bet ir už darbuotojus.

Ko gero, kaip ir visuose sektoriuose, grožio sektoriuje profesionalai pasiskirstė į dvi stovyklas. Ne naujiena, kad ne visi turi lėšų gyventi nedirbdami, tad mūsų šalies premjero Sauliaus Skvernelio žodžiai, jog prastas tas verslininkas, kuris neturi pajamų juodai dienai, sukėlė dvejopų minčių. Ne kartą esu sakiusi, kad grožio sektorius yra paliktas dreifuoti jūroje. Nėra reglamento, kvalifikacijų bei licencijavimo sistemos, šiame sektoriuje nėra daugelio saugiklių, kurie garantuotų socialinę bei ekonominę gerovę darbuotojams. Dirbantieji su verslo liudijimu turėjo vienokias sąlygas ir išmokas, o dirbantieji pagal darbo sutartis garantijų atžvilgiu buvo ramesni, nes už juos visą darbą atliko darbdaviai.

Reagavau už visą sektorių – parašyta ir išsiųsta per 50 įvairių kreipimųsi, užklausų, prašymų šalies Vyriausybės bei ministerijų vadovams. Duota per 20 įvairių interviu šalies portalams, televizijoms.

Tikslas buvo vienas – kad išgirstų mus, grožio specialistus, suprastų situaciją, kurioje atsidūrė visas sektorius. Be jokių išimčių – KIGSA narys ar ne narys. Svarbiu ir sudėtingu momentu teko imtis iniciatyvos, nes pirmosios dienos įvedus karantiną buvo įtemptos ne tik visai grožio sektoriaus bendruomenei, bet ir man pačiai. Taigi teko priimti dar vieną gyvenimo realybės iššūkį.

Labai norint ir stengiantis, viską įmanoma padaryti. Aš tuo net neabejojau, tad rezultatais galime džiaugtis visi drauge!

Ar jautėte palaikymą iš vietinių ir tarptautinių kolegų?

Jaučiau 100 proc. savo kolegų, asociacijos bendruomenės ir eilinių šalies gyventojų palaikymą. Šis karantinas – puikus egzaminas, kuriam pasiruošti nebuvo net vienos paskutinės nakties kaip studentams – sprendimus reikėjo priimti čia ir dabar. Noriu padėkoti savo komandai už palaikymą, nuomones, patarimus.

Ar nemanote, kad dabar pats svarbiausias laikas visiems pamatyti asociacijos ir bendrystės pranašumus?

Noriu pasidžiaugti, kad grožio sektoriui dar niekada nebuvo skirta tiek dėmesio, kaip per šiuos du karantino mėnesius. Ryte, per pietus, vakare žinios apie grožio sektorių. Tad, ko gero, apie KIGSA sužinojo ne tik profesionalai, bet ir visa šalis. Dėl asociacijos naudingumo, noro būti jos nariu, burtis į bendruomenę, manau, reikėtų palikti atvirą klausimą. Į jį turėtų atsakyti grožio specialistai, ar jiems naudinga asociacija, ar deramai atstovauja jų interesams įprastomis sąlygomis ir įvedus karantiną.

Šiais metais skaičiuojame jau vienuoliktus asociacijos darbo ir veiklos metus. Tie, kuriems įdomu ir aktualu, tikiuosi, prisijungs prie mūsų bendruomenės. Narystė savanoriška, apie tai daugiau galima sužinoti www.kigsa.lt.

Ko mes išmokome per šį laikotarpį?

Į šį klausimą norėčiau atsakyti klausimu: ar tikrai visi išmokome? Deja, ne visiems šis laikotarpis tapo pamoka. Daug signalų buvo apie nelegalias paslaugas karantino metu, reikalavimų nepaisymą, nustatytos tvarkos ignoravimą. Kai kurie puotavo maro metu. Tad, ko gero, įstatymai galioja ne visiems.

Mūsų vienybė turėtų būti visuomet – ne tik tada, kai šalyje paskelbiamas karantinas ir reikia imtis iniciatyvos apginti grožio sektorių. Narystė turėtų būti kiekvieno šalies grožio specialisto garbės, palaikymo bei vienybės ženklas ir nesvarbu, kurioje asociacijoje. Jų šalyje turime ne vieną ir ši sudėtinga situacija parodė, kad visos asociacijos bei jų vadovai susijungė į bendrą jungtinę komandą ir dirbo kartu dėl mūsų visų, grožio specialistų, gerovės.



Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

727 views0 comments
bottom of page