top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Margarita Jakučinskaitė: „Matyti patenkintus veidus – man yra didžiausias nuopelnas“


Fotografė Aistė Kirsnytė
Fotografė Aistė Kirsnytė

„Grožio sferoje atsidūriau visiškai atsitiktinai – niekada nekirpau lėlių, kaip daug kas mėgsta pasakoti, vaikystėje nebuvo jokių ženklų, kad tapsiu kirpėja“, – mums įsitaisius pokalbiui, nusišypso plaukų stilistė, salono „MAD Beauty Squad“ įkūrėja Margarita Jakučinskaitė. Specialistės karjeros kelias netradicinis ir begalo įdomus – patirtis įgyta daugybėje grožio salonų, bendradarbiavimas su žymiomis Lietuvos moterimis, tokiomis kaip Agnė Jagelavičiūtė, Karolina Meschino, o kur dar keleri metai praleisti Olandijoje... Perfekcionizmas ir atsidavimas savo darbui pavertė Margaritą viena geriausių plaukų stilisčių gimtinėje: „Visada žinojau, kad už mane niekas nieko nepadarys – visko, ko noriu, turiu pasiekti pati.“



Tobulos darbo vietos paieškos

Prieš daugiau nei 10 metų, savo karjeros pradžioje, vos baigusi kirpėjų kursus Žirmūnų profesinio mokymo centre, Margaritai buvo sunku atrasti vietą, kurioje iš tikrųjų norėtų dirbti – kaip pati sako, nė viename salone neužsilaikydavo ilgiau 2 – 3 mėnesių. „Niekaip negalėjau nusistovėti vietoje, man vis kas nors netikdavo. Buvau maksimalistė, kovotoja už teisybę, norėjosi viską daryti taip, kaip reikia, kad būtų gerai ir man, ir klientui, o tai ne visada derindavosi su salonų vadovų verslo samprata, dėl to kildavo konfliktų. Perėjau daug salonų, tačiau niekur neradau tos tobulos vietos, kurioje norėčiau pasilikti. Jau turėjau nedidelį klientų ratą, supratau, kad pačiai sau reikia susikurti darbo vietą. O kokia ji galėjo būti? Juk man tuo metu buvo vos 23-eji! Tad, trijų kambarių bute Vilniaus senamiestyje, kuriame tuo metu gyvenau, įsiruošiau atskirą kambarį ir taip gimė mano pirmoji nelegali kirpyklėlė“, – juokiasi pašnekovė.


Studijos Vilniaus kolegijoje

„Tuo metu sužinojau apie naujai atsiradusią studijų programą – šukuosenų dizainas. Ilgai svarsčiau, ar man verta dar kartą eiti mokytis – anksčiau jau studijavau psichologiją universitete. Tačiau šiose studijose aš pirmą kartą iš tikrųjų sužinojau, kas yra kirpimas ir kirpėjo amatas. Visas kolegijoje gautas žinias stengiausi kompaktiškai perteikti savo klientams. Tai buvo mano variklis – padėti žmonėms atrodyti gražiau. Baigus kolegiją, aš labiausiai norėjau tapti tik šukuosenų meistre. Šukuosenos – tai meniškas, labiausiai įkvepiantis darbas, be to gauni kvietimų į daugybę renginių, fotosesijų, filmavimų... Gal dėl to man jas labiausiai ir patiko kurti“, – prisimena meistrė.


Užsienyje patirti iššūkiai

„Nežinau, kodėl tada taip susireikšminau – atrodė, kad viskas einasi lengvai ir be priekaištų. Nors dabar suprantu, kad tuo metu nieko dar nebuvau pasiekusi, tačiau vistiek jaučiausi labai kieta ir Lietuvoje man pritrūko vietos“, – pasakoja M. Jakučinskaitė. Tad nieko nelaukusi plaukų stilistė metė visus darbus ir kartu su vyru iškeliavo į Olandiją. „Atvažiavau labai savimi pasitikinti, tačiau po kiekvieno nesėkmingo bandymo įsidarbinti salone, tas pasitikėjimas vis labiau krito žemyn. Buvo labai sunku persilaužti, vėl pradėti spirtis nuo dugno, – nelengvą pradžią svetimoje šalyje kalba specialistė. – Iš pradžių apsistojome Hagos mieste, vėliau persikėlėme į sostinę Amsterdamą. Dirbau anglų, olandų, kiniečių, marokiečių, turkų salonuose, mokiausi aptarnauti įvairiausių kultūrų žmones, tvarkyti jų plaukus. Olandijoje aš išmokau labai svarbias pamokas, kurias naudoju iki šiol savo darbe: pavyzdžiui, kiniečių salone sužinojau, kad viskas turi prasidėti ir baigtis masažu, tai jiems yra labai svarbu. O dirbdama su talentingu šukuosenų meistru iš Turkijos, išmokau, kaip reikia tvarkyti plaukus ir išleisti klientą iš salono.“


Kiekvieno kliento apsilankymas – tarsi mini serialas.

Įgijus patirties įvairiuose salonuose, Margaritai pavyko įsidarbinti visame Amstrerdame garsiame, dviems australams priklausančiame grožio salone „Wild Romance“. Ši vieta, kaip sako specialistė, labiausiai prisidėjo prie jos tobulėjimo ir užaugino ją kaip asmenybę. „Vienas pagrindinių reikalavimų, kuriuos savininkai kėlė darbuotojams – mėgautis darbu ir rodyti tai klientams. Pradėjus čia dirbti, stebėtinai greitai augo mano klientų ratas. Salone lankydavosi labai įvairi publika iš viso pasaulio: verslininkai, menininkai, milijonieriai... Ten žmonės labai atviri, todėl su kiekvienu iš jų išgyvendavau tarsi mini serialą, įsijausdavau į jo gyvenimą. Klientai čia gerokai skyrėsi nuo tų, kuriuos turėjau Lietuvoje: pas mus žmonės yra gana nuspėjami, vos pažvelgus į kliento stilių, manieras, galiu nuspėti, ko jis iš manęs pageidaus. Amsterdame niekada nežinai, kas tavęs laukia, iš kur bus atėjęs žmogus ir ko jis iš tavęs norės. Tokia laisvė kardinaliai pakeitė mano pasaulėžiūrą, – pasakoja plaukų stilistė. – Būtent čia pradėjau atidžiau gilintis į koloristiką. Kai Lietuvoje dar menkai buvo žinomos dabar labai populiaros dažymo technikos, tokios kaip balayage, airtouch, shatush, Olandijos meistrai jau buvo jas gana gerai įvaldę. Stebėjau kaip dirba mano kolegos, mokiausi iš jų ir pati bandžiau atlikti sudėtingas technikas. Nors pirmaisiais bandymais tragedijos nepadarydavau, grožio irgi nebuvo didelio (juokiasi). Ten taip pat supratau, kaip yra svarbu kosmetika, su kuria dirbi. Mano manymu, nuo kosmetikos priklauso 30 % darbo sėkmės ir gero rezultato“, – teigia specialistė.


Komanda kaip šeima

Margarita sako, kad Amsterdame pajautė ir kitokį ryšį tarp kolegų: „Salone dirbo labai tarptautinė komanda, daugelis specialistų į Olandiją atvažiavo vieni be šeimos, draugų, todėl atmosfera buvo labai draugiška, visi vienas kitą palaikė. Kai išvažiavau iš Lietuvos, ten kirpėjai buvo tarsi vieniši vilkai, kiekvienas kovojo už save, o čia buvo kuriamas visai kitoks ryšys – mes esame viena šeima, nuo visų priklauso salono įvaizdis. Kolegos man labai padėjo tobulėti kaip meistrei – kadangi specialistai buvo susirinkę iš kone viso pasaulio, pamačiau labai daug skirtingų mokyklų, savito braižo, stilistikos, skirtingų būdų pasiekti tą patį rezultatą.“


Naujas gyvenimo etapas Lietuvoje

Grįžus į Lietuvą atostogoms, specialistė sužinojo, kad laukiasi, todėl nusprendė į Olandiją nebegrįžti. „Grįžus į Lietuvą, pasidarė labai baisu, kad čia nieko neturiu. Jau buvo praėję keleri metai po išvažiavimo, turėti klientai išsibarstė, – prisiminimais dalijasi meistrė. – Nėštumas manyje kažką sujudino – jaučiau didelę atsakomybę prieš savo sūnų, atrodė, kad turiu, prieš jam ateinant į pasaulį, jau būti, ką nors pasiekusi. Todėl negailėjau savęs, dirbau po daugybę valandų ir siekiau savo užsibrėžtų tikslų.“ Po pusantrų metų praleistų viename Vilniaus salone, Margarita suprato, kad tai jau yra lubos ir reikia, ką nors keisti. Taip pradėjo kilti mintys apie nuosavą saloną. „MAD Beauty Squad“ atidariau dėl komforto ir kokybės – jaučiau, kad tik dirbdama sau galėsiu užtikrinti klientams aukščiausią paslaugų kokybę. Viskas vyko stebėtinai lengvai ir natūraliai – tuoj pat atsirado specialistės, kurios patikėjo mano idėja ir prisijungė prie komandos, net norimas patalpas pavyko gauti, nors jos jau buvo praktiškai išnuomotos kitiems“, – pasakoja plaukų stilistė.


MAD Beauty Squad

Praėjusiais metais duris atvėrusio salono „MAD Beauty Squad“ interjerą ir čia kuriamą atmosferą įkvėpė jau minėtas salonas „Wild Romance“ Amsterdame. „Kai grįžau į Lietuvą, man atrodė, kad kitos tokios vietos niekur nesurasiu, todėl savo salone norėjau sukurti beveik tą patį, ką turėjau ten – vietą, kuri būtų kaip namai“. Tokią šiltą atmosferą skleidžia visa salono komanda, meistrė negaili gražių žodžių kartu dirbančioms kolegėms: „Mes esame tikros perfekcionistės, darbaholikės, mus visas jungia meilė savo darbui. Kai kiekvieną dieną sieki geriausio, daug dirbi, norisi, kad pati erdvė būtų draugiška, nekeltų streso.“ Kaip sako pati Margarita, pamažu jos karjeros kelias pakrypo visai kita kryptimi: „Niekada neįsivaizdavau, kad tapsiu profesionalia koloriste – patys klientai pasirinko, ką darau geriausiai. O šukuosenas, kurios kažkada atrodė, kaip pagrindinis dalykas, dabar darau labai retai, tik per šventes ir tik savo klientams. Po 10 – 11 metų intensyvaus darbo, pagaliau galiu turėti dieninį grafiką ir laisvus savaitgalius“ – teigia meistrė. Pastaruoju metu Margarita sulaukia nemažai dėmesio dėl darbo su garsiomis Lietuvos moterimis, tačiau pati meistrė to nesureikšmina: „Su žymiais žmonėmis nepradėjau dirbti nuo pirmos dienos – jie visi pas mane atėjo po daugelio metų darbo, kaip įvertinimas mano profesionalumui“, – priduria.


Svarbiausia – kliento savijauta

Meistrei svarbu ne tik kokybiškai atlikti savo darbą, bet ir kaip klientas jaučiasi po atliktos paslaugos: „Daug žinių, įgytų psichologijos studijose, pritaikau darbe su klientais. Jeigu negaliu pagerinti jų psichologinės būklės, norisi padėti bent dėl išvaizdos. Esu labai empatiška, todėl vos tik klientas atsisėda į mano kėdę, skaitau kiekvieną jo judesį – kaip žmogus pažiūri į save veidrodyje, kiek kartų atsidūsta. Man svarbu, kad žmogus, atėjęs pas mane, jaustųsi ramiai ir žinotų, kad jis užtikrintai gaus tokį rezultatą, kokio nori. O jeigu pasitaikys klaidų – juk jų neišvengiamai padaro net geriausi pasaulio profesionalai – jos visos bus ištaisytos.“ – priduria.


Paklausta, kas jai yra grožio industrija ir kirpėjos amatas, M. Jakučinskaitė atsako: „Man pirmiausia tai yra pagalba žmonėms, gebėjimas išpildyti jų svajonę. Plaukai užima labai didelę dalį moters įvaizdžio, tačiau joms vis dar trūksta informacijos kas yra plaukas, iš ko jis sudarytas, kaip jį tinkamai prižiūrėti. Man patinka apšviesti klientes, padėti joms bent išorėje jaustis geriau. Matyti patenkintus veidus – man yra didžiausias nuopelnas“.

445 views0 comments
bottom of page