top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Galvos odos ligos

Updated: Jul 27, 2023

Maša Šilovskaja – kirpėjų darbų technologė, nepriklausoma kosmetikos chemijos dėstytoja




Pleiskanos ir seborėja yra vyrams aktuali problema. Tačiau, norėdami jos išvengti, dažnai jie tik nusiperka šampūną su užrašu „nuo pleiskanų“, nesusimąstydami apie problemos atsiradimo priežastį. Tam, kad ši problema būtų įveikta iš tikrųjų, reikia kompleksinio sprendimo kartu su gydytoju, dietologu ir plaukų priežiūros specialistu. Vien tik šampūnas problemos nepanaikins – geriausiu atveju kiek pagerės galvos odos būklė, blogiausiu – tapsite priklausomas nuo jo ilgus metus.


Pleiskanos – tai ne tik balti dribsniai, matomi plaukuose ir ant drabužių. Tai liga, vadinama seborėja, ir jos priežasčių reikėtų ieškoti žmogaus organizme, o ne tik laikinai užmaskuoti problemą. Išprovokuoti seborėją gali įvairūs faktoriai: pradedant paveldimumu ir baigiant netinkamu gyvenimo būdu. Hormonų sutrikimai, stresas, saldumynai, rūkytas maistas ir gazuoti gėrimai, net ir per didelis krūvis sportuojant – visa tai gali tapti seborėjos priežastimi. Tad visų pirma reikėtų pakoreguoti gyvenimo būdą, o kartu parinkti tinkamą galvos odos priežiūrą. Geriausiai tai padaryti padės trichologas ar bent jau gerų žinių prikaupęs kirpimo meistras. Būtent šie žmonės gali padėti nustatyti galvos odos būklę (riebi, sausa ar normali), pleiskanų tipą, atkreipti dėmesį, ar oda paraudusi, sutrūkinėjusi, kokį kvapą skleidžia. O jau tada padėti parinkti, kokias priemones reikėtų naudoti.


Šiuo metu kosmetikos priemonių nuo pleiskanų sudėtyse yra įvairiausių veikliųjų medžiagų – pradedant salicilo rūgštimi, siera ir baigiant degutu ar seleno disulfidu. Visos jos turi tam tikrą veikimo principą, skirtą susidūrus su konkretaus tipo seborėja. Čia geriausiai gali padėti specialistas, mes tik atkreipsime dėmesį į kelis svarbius momentus.


Visų pirma šampūno sudėtyje neturi būti agresyvių paviršinio aktyvumo medžiagų, pavyzdžiui: Ammonium lauryl sulfate ir Ammonium laureth sulfate! Sodium lauryl/laureth sulfate taip pat siūlyčiau atsisakyti. Žiūrėkite, kad šampūno sudėtyje būtų švelnesnio poveikio medžiagų: Disodium Cocoyl Glutamate, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Sodium Coco-Glucoside Tartrate, Sodium Coco-Sulfate, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glycinate, Sodium Cocoyl Isethionate, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Sodium Lauroyl Glutamate, Sodium Lauroyl Oat Amino Acids, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Sodium Methyl

Cocoyl Taurate.


Tai švelnios plaunamosios medžiagos, kurios nedirgins odos ir kartu nedidins odos riebalų (sebumo) išsiskyrimo, nes būtent jų, esant riebiai seborėjai, būna per daug. Taip pat šie komponentai neišprovokuos niežulio ir odos diskomforto. Jei seborėja sausa, nepakenktų, kad šampūno sudėtyje būtų odą minkštinančių medžiagų, pavyzdžiui: baltymų, aliejų, aminorūgščių. Tačiau, jei seborėja riebi, šios medžiagos kaip tik apsunkins odos valymo procesą, todėl tokiu atveju geriau jas keisti įvairiais augaliniais ekstraktais, kurie reguliuoja riebalų išsiskyrimą, bet nemažina šampūno poveikio. Tokie ekstraktai gali būti: rozmarinai, eukaliptai, mėtos, nes jie lengvai vėsina ir ramina odą.


Kosmetikos sudėtyje esančios veikliosios medžiagos, sprendžiant pleiskanų problemą, turi įvairių paskirčių. Vienos lėtina epidermio ląstelių dalijimąsi epidermyje, todėl pleiskanos formuojasi ne taip greitai (Selenium disulphide, Coal Tar, Pirocton olamine). Kitos tirpdo atšerpetojusią odą ir veikia kaip cheminis šveitiklis (Salycilyc acid, Coal Tar). Trečios pragaištingu būdu veikia galvos odos grybelį, kontroliuodamos jo populiaciją (Selenium disulfide, Climbazole, Zinc pyrithione, Ketoconozol, Cyclopirox). Labai atsargiai reikėtų naudoti priemones, kurių sudėtyje yra salicilo rūgšties. Dažnai naudojat šią medžiagą, plonėja epidermis ir oda sudirgsta, išsausėja, taigi problema dar labiau suintensyvėja.


Stenkitės nesirinkti ryškių spalvų ir aromatų šampūnų, nes pigmentai ir kvapiosios medžiagos yra tos medžiagos, kurios labai stipriai dirgina odą, o, esat seborėjai ir pleiskanoms, tai tik pablogins situaciją.



28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page