top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Nuotakos šukuosenos pasiruošimo etapai

Updated: Apr 22, 2020

Norint būti užtikrintai, kad proginė šukuosena bus tobula, meistrams reikia atlikti nemažai pasiruošimų darbų. Apie juos klustelėjome nemažai su nuotakomis dirbančių specialisčių.


GRIMO IR ŠUKUOSENŲ MEISTRĖ RIMA BERDNIKOVIENĖ

VILNIUS

Bandomoji šukuosena turi būti atliekama nuo pradžios iki galo ar tik detalės?

Manau, būsimoji nuotaka turi susitarti su meistre, kaip jai geriau: ar visą šukuose­ną daryti, ar dalį. Iš savo praktikos neatsi­menu tokio atvejo, kad bandytume tik dalį šukuosenos. Manau, jeigu jau daroma, tai visapusiškai, kad matytųsi forma ir vaizdas prie veido. Dažniausiai tai yra svarbiausia. Darydama bandomąją šukuoseną, galiu sutaupyti laiko ir mažiau jo skirti tobulinimui ir patvarumui, jeigu to nereikalauja klientė. Praktika rodo, kad būsimosios nuotakos dažniausiai būna nepatenkintos, kai šukuosena padaroma ne iki galo. Nors visada paaiškinu, kad vestuvių dieną už­truksime ilgiau ir bus patvariau. Grįžusios namo labai nusivilia, jei kažkiek išsileidžia, todėl geriau padaryti viską iki galo.


Kiek laiko reikia skirti bandomajai šukuosenai?

Optimalus laikas bandomajai šukuosenai iki vienos valandos. Į tą valandą įeina konsultacija ir patarimai. Iki susitikimo dar daug laiko skiriu nuotakoms, bendrau­dama elektroniniu būdu. Man svarbu pamatyti suknelę, aksesuarus, kelis nuotakos šukuosenų variantus iš galo ir priekio. Tik tuomet, kai jau sukurtas bendras paveiks­las, susitinkame ir pabandome. Geriausia ne anksčiau nei prieš mėnesį iki vestuvių.


Ar turi kainuoti bandymas, ar jo kaina pridedama prie šukuo­senos kainos?

Bandymas turi kainuoti, nes tai neprivalomas dalykas. Būsimoji nuotaka pati pasirenka, ar jai reikia bandomosios šukuosenos. Meistrui tai yra darbas. Todėl vi­sada rekomenduoju bandomąją šukuoseną daryti kokiai nors progai, pavyzdžiui, mergvakariui.


Jei oro sąlygos visai netinkamos sumanytai šukuosenai, ar verta keisti sušukavimą, ar geriau rizikuoti?

Visada verta aptarti kelis variantus. Labai dažnai nuotakos keičia savo nuomo­nę, būna net prieš pat šventę, todėl tai nėra didelė problema. Daug geriau pasi­rinkti patvaresnį variantą, jeigu oro sąlygos nepalankios, ypač jei nuotakai šukuo­sena yra labai svarbi šventės dalis. Man labai patinka pamokyti būsimą nuotaką pasidaryti lengvą kuoduką iš garbanų, kad ji galėtų greitai ir savarankiškai trans­formuoti šukuoseną. Ypač tai naudinga, jei plaukai pasileidžia.


Dažymą rekomenduojate atlikti pati ar prisiderinate prie at­likto varianto?

Aš nedažau plaukų pati, todėl tenka prisitaikyti. Prieš šventę nuotakos visada su manimi pasikonsultuoja, kada dažyti, ar verta pakirpti, todėl aš rami.



KIRPĖJA-STILISTĖ DAINORA TRAINAITYTĖ JUNORA BEAUTY LAB, KAUNAS

Leidžiu klientei rinktis, kokio „juodraščio“ ji nori: man, kaip meistrei, jokio skirtumo, tai greičiau nuotakos pasitikėjimo savimi ir meistru klausimas. Tai mokama paslauga, kaina pri­klauso nuo skirto laiko ir šukuosenos sudėtingumo. Tačiau būna, kad su kliente tiesiog aptariame šukuosenos stilių, ak­sesuarus, peržvelgiame tendencijas. Tokiu atveju konsultacija klientei nekainuoja.


Visada patariu ir informuoju klientę, kaip vienomis ar kitomis oro sąlygomis jos šukuosena laikysis, ta­čiau galutinis pasirinkimas visada yra klientės. Dažniausiai mūsų nuomonės su nuotaka sutampa.

Dažymą rekomenduojate atlikti pati ar prisiderinate prie atlikto varianto?

Tikrai neverčiu nuotakų keisti savo meistro ir pas mane apsilankyti daugiau nei vieną kartą. Kai kurios nuo­takos pačios atsakingai prieš kelis mėnesius pradeda ruoštis, derina spalvą, atlieka plaukų procedūras, vienas malonumas dirbti, kai plaukai yra prižiūrėti. Tad salone siūlome didelį plau­kų procedūrų pasirinkimą.



KIRPĖJA-STILISTĖ KRISTINA GORODECKIENĖ

GROŽIO LOFTAS, KAUNAS

Bandomosios šukuosenos dažniausiai neatlieku nuo iki. Dažniau­siai klientes konsultuoju. Pirma kon­sultacija telefonu prieš susitikimą. Tolimesniam susitikimui nuotaka taip pat turi būti pasiruošusi. Skiriu iki 45 min aptarti stiliui, aksesuarams, šukuosenos galimybėms.


Konsultacija mokama atskirai už skirta laiką ir informaciją. Nes pasi­taikydavo ir pasinaudojimu patari­mais, po kurių vizitui nebeatvykdavo. Apmokestinus konsultaciją šio reiški­nio nebeliko.


Dėl oro sąlygų, galimybę keisti šu­kuoseną aptariame per konsultaciją pasirinkdamos kelis variantus.


Šukuosenos atlikimui prisiderinu prie esamo dažymo. Būna atveju kaip rekomenduoju dažymo pakei­timus.



PLAUKŲ STILISTĖ, VIZAŽISTĖ. ŠUKUOSENŲ SEMINARŲ DĖSTYTOJA ERIKA VASILJEVA NOVICKAJA

VILNIUS

Šukuosenų mados keičiasi. Gyvename informaciniais laikais: „Ins­tagram“, „Pinterest“ mirga įvairaus stiliaus šukuosenoms. Kaip­gi išsirinkti tą vienintelę, su kuria kiekviena nori atrodyti stulbinamai?

KLIENTĖMS

Net jei pavyko apsispręsti dėl būsimo įvaizdžio ir apsiriboti keliomis šukuosenomis, priešaky dar laukia keli išbandymai. Jei turite savo profesionalią meistrę, kuria pasiti­kite 100 proc., ir ji jūsų pasirinktą dieną laisva, sveikinu, jums tikrai nerealiai pasisekė. O jei ne... laukia ilgos paieškos: klausinėkite draugių, stebėkite meistrų darbus. Kaipgi išsirinkti meistrę iš tokios gausybės? Atsakymas paprastas: peržiūrėkite jos darbų pa­vyzdžius. Jei tarp darbų yra jums patinkančių, tai didelis pliusas. Bet... negali būti įkelti tik keli darbai, tai kelia įtarimą. Galima taip pat patikrinti rekomendacijas.

Jei visgi pavyko išsirinkti meistrę, iškyla klausimas: daryti bandomąją šukuoseną ar tiesiog visiškai pasitikėti meistre?

KLIENTĖMS

Jei abejojate, siūlau susitarti su meistre ir visgi padaryti bandomąją šukuoseną. Kitos merginos derina datą prie kokios nors kitos šventės, kad išleisti pinigai ir sugaištas laikas nebūtų veltui. Bet ar tikrai draugės gimtadienyje ir savo vestuvių dieną norėsite atrodyti vienodai?! Galima susiplanuoti priešvestuvinę ar povestuvinę fotosesiją, tuomet nuotrau­kas su malonumu žiūrėsite, rodysite giminaičiams ir tai bus puiki investicija.

MEISTRAMS

Kokia turi būti bandomosios šukuosenos kaina, sprendžia kiekvienas meistras indi­vidualiai. Visada siūlau klientėms nemokamą 15 minučių konsultaciją: jos metu meis­tras gali parodyti savo profesionalumą, padėti apsispręsti, kokia iš išsirinktų šukuosenų puikiai tiks klientei. Galima greitai susegti plaukus, nenaudojant lako ir smulkių detalių, derinant prie galvos, veido formos, išsirinktos suknelės ar pasirinkto įvaizdžio. Jei klientė dvejoja, tuomet darome pasirinktą šukuoseną taip, kaip ji turėtų atrodyti šventės dieną. Kaina... tai kiekgi imti? Žinau, kad dauguma meistrų bandomąsias šukuosenas daro su 30 proc. nuolaida, kartais daugiau. Asmeniškai mano kainodara tokia: už sugaištą laiką. Jei, tarkim, valandos darbas kainuoja 50 eurų ir užtrunkama valanda, tiek ir kainuos, jei 100 eurų, vadinasi, 100 eurų. Bet turite būtinai informuoti klientę, ypač nuotakas, kad šventės dieną kaina gali skirtis: gali prisidėti atvykimo į namus išlaidos, sugaištas papil­domas laikas. Realiai kaina gali padidėti apie 30 procentų.

KLIENTĖMS

Ką daryti, jei suplanavote taip pamėgtas ir jau kelerius metus iš eilės populiarias ho­livudines bangas, bet jūsų šventės dieną žada lietų, vėtrą ir kitokį Lietuvai būdingą orą? Tiesą sakant, tokiu atveju visada rekomenduoju turėti atsarginį variantą: surištus ar iš dalies surištus plaukus, kitaip tariant, kuoduką. Su savo meistre visada aptarkite ir turė­kite planą B. Savo praktikoje turėjau kelias klientes, kurių negalėjau perkalbėti, jos buvo kategoriškos: norėjo prie altoriaus eiti su bangomis, o vėliau, kas bus, tas bus...

MEISTRAMS

Visada įspėkite klientes dėl galimų oro permainų. Jos turi būti informuotos, kad dėl lietaus ar drėgmės garbanos gali išsileisti. Jei jos visgi sutiks, jūs neprarasite profesio­nalumo jų akyse.

Dar vienas rūpimas klausimas: ką daryti su plaukų dažymu? Jei jūs teikiate tokias paslaugas, visada pasiūlykite nusidažyti plaukus prieš šventę, bet ne anksčiau kaip prieš 2–3 dienas.


Dažymą galima parinkti pagal būsimą šukuoseną, siekiant išryškinti gražiausias detales. Tikrai netinkamai nudažyti ar laiku nenudažyti plaukai gali suga­dinti įvaizdį. Kad ir kokią gražią šukuoseną parinktumėte, ji atrodys tikrai negražiai... Jei klientė ateina pas jus be konsultacijos, privalote būti itin profesionalūs, nes gali tekti greitai spręsti daugybę problemų: tikrai ne visos šukuosenos tinka įvairiems da­žymams, tarkim, jei pašviesintas tik viršugalvis.


Aš mėgstu kartais improvizuoti, bet, žinoma, visada atsižvelgiu į klientės norus. Daž­niausiai man pakanka elektroninės konsultacijos: prašau klientės atsiųsti dabartinę nuo­trauką, kurioje matomas plaukų ilgis, storis. Taip pat prašau patinkančių šukuosenų bei suknelės nuotraukos. Turiu gerai išlavintą trimatį matymą: gebu sujungti viską į vieną ir matau, tinka ar ne, ką galima keisti, kad klientė tą dieną atrodytų nepakartojama...


Tad visoms linkiu surasti tą vienintelį meistrą, kuris šventės dieną pavers jus tikra karaliene!

Būkime gražios!!!

KIRPĖJA-STILISTĖ RASA BUDRIKIENĖ

GROŽIO SALONAS VERENA, MAŽEIKIAI

Visgi kaip yra su ta bandomąja šukuosena? Būna visaip, priklauso nuo nuotakos, kiek jai svarbi šukuosena. Aš esu įsivedusi tokias taisy­kles, manau, kiekvienas meistras jas turi. Visada prašau nuotakos, kad ateitų į pokalbį tą savaitę, kai vyks šventė, kad nutartume, kokią šukuoseną darysime, mėgstu su būsimąja nuotaka suderinti viską nuo iki. Dėl bandomosios būna visaip, šiaip mažai kas nori ją darytis. Nebent nuotaka labai mažai darosi šukuosenų arba neapsisprendžia, kurį variantą rinktis.


Jeigu daroma išbaigta bandomoji šukuose­na, kaina skaičiuojama atskirai. Jeigu tik detalės, įskaičiuojama į tą pačią kainą, o pokalbis nieko nekainuoja.


Nuotakos šukuosenai skiriu pusantros valan­dos, labai retais atvejais dvi valandas (priklauso nuo plaukų kiekio). Dėl dažymo būna visaip. Ži­noma, smagiausia, kai pats gali pasidaryti viską: dažymą, kirpimą. Bet tikrai niekada neliepiu bū­simai nuotakai to daryti priverstinai. Dažniausiai dažosi pas mane prieš savo šventę. Kaip aš sakau, sezono metu būna nemažai vienkartinių klienčių.



VIZAŽO IR ŠUKUOSENŲ MEISTRĖ RITA LIATUKIENĖ

KLAIPĖDA

Iš savo profesinės patirties labai rekomenduoju susitikti su šukuosenų meistre ir pasidaryti bandomąją vestuvinę šukuoseną. Meistrė susipažins su jūsų plaukais, jų tekstūra bei ilgiu ir išklausys pageidavimus, aptarsi­te kitus niuansus. Vestuvių dieną jausitės rami ir užtikrinta. Tai nėra tik bereikalingos išlaidos. Patikėkite, turėsite progų dar iki vestuvių, tad iš­naudokite jas.

Susitikimo metu viskas aptariama nuo smulkiausių detalių. Labai rekomenduoju su savimi turėti būsimos suknelės nuotrauką, nes ne­retai ji ir diktuoja, kokio stiliaus turėtų būti šukuosena. Reikėtų derinti šukuoseną ne pagal madą, o pagal veido bruožus ir prie bendros ves­tuvių stilistikos. Visame įvaizdyje turi vyrauti harmonija. Bandomoji šu­kuosena atliekama nuo pradžių iki galo. Kartais vienu metu bandomi net keli stiliai. Šukuosena fotografuojama iš visų pusių, kad būtų ga­lima įvertinti. Būsimos nuotakos, neapsispręsdamos, ko nori, neretai ieško šukuosenų internete. Neapsigaukite, nes modelio nuotrauka gali atrodyti idealiai, bet nebūtinai iš jūsų plaukų bus galima sukurti iden­tišką. Bandomajai šukuosenai skiriame laiko tiek, kiek būtina išgauti norimam rezultatui. Neretai ji užtrunka ilgiau nei tikrąją dieną. Jei re­zultatas netenkina, dar galima bandyti kitas šukuosenas arba pagalvoti apie kitą meistrę.

Bandomoji vestuvinė šukuosena kainuoja. Kaina priklauso nuo meis­tro kvalifikacijos, patirties, plaukų ilgio ir šukuosenos sudėtingumo. Kaip ir kada atsiskaitoma, priklauso nuo tarpusavio sutarimo.

Rekomenduočiau keisti šukuoseną, jei smarkiai pasikeičia oro sąly­gos. Jei planuojate ceremoniją ar fotosesiją pajūryje, o diena pasitaikė vėjuota ar lietinga, lengvos bangos tinka idealiai, bet garbanos gali kristi į akis, ant veido, lipti prie lūpų blizgio. Gal tuomet verta susegti? Nesižavė­kite daugybe romantiškų sruogų aplink veidą. Jos gražiai atrodo modelių nuotraukose, bet realybėje gali lįsti į veidą ar sukurti nereikalingą šešėlį. Rizikuoti nereikėtų – tai viena svarbiausių švenčių jūsų gyvenime.

Jei turite trumpus plaukus ir svajojate apie gražias garbanas, vertėtų pagalvoti apie prisegamus natūralių plaukų tresus. Neverta jaudintis, jei jūsų plaukai ploni. Yra daug išeičių, tokių kaip kempinės ar kitos pagalbi­nės priemonės. Jos vizualiai padidina plaukų tūrį ir kruopščiai paslepia­mos po natūraliais plaukais. Derėtų pagalvoti apie nuometą. Galbūt jį verta prisegti per ceremoniją ar fotosesiją. Nuotraukose jis dažniausiai atrodo įspū­dingai.

Prieš vestuves nereikėtų eksperimentuoti su plaukų spalva ar kirpimu. Jeigu kelias dienas prieš vestuves plaukų galiukai nukerpami 10 cm ar dau­giau, išsvajota šukuosena gali ir nebepavykti, tad reikėtų improvizuoti. Itin svarbu prieš vestuves skirti laiko plaukų priežiūrai, pamaitinti juos kaukėmis ar aliejais. Dažniausiai vestuvių dieną iš pradžių da­roma šukuosena, vėliau makiažas. Žinoma, jeigu plaukai krinta ant veido ar bus kirpčiukai, makiažas daromas pirmiau. Ruošiantis vestuvėms svarbiau­sia nepervargti, o palepinti save ir pailsėti.



359 views0 comments
bottom of page