top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Pokyčių nereikia bijoti!


Asmeninio archyvo nuotr.

Įsibėgėjus šiai karščiu lepinančiai vasarai, nutariau trumpam savo darbo vietą perkelti į gimtąjį Nemunu ir miškais apjuostą Jurbarką. Juk dirbti medžių pavėsyje su dubeniu uogų tiesiai iš močiutės sodo kur kas maloniau nei tvankioje redakcijoje! O iš tiesų į savo gimtąjį miestelį atvykau su konkrečia užduotimi – surasti ir mūsų žurnalo skaitytojams pristatyti tikrą perliuką, kirpėją iš didžiosios raidės! Nors Jurbarke kirpyklos, atrodo, įsikūrusios ant kiekvieno kampo, rasti tikrai išskirtinį ir savo braižą turintį meistrą – ne tokia jau lengva užduotis. Tačiau viena specialistė vis dėlto išsiskiria – Oksana Rimkienė, dirbanti nuosavoje, prieš trejus metus įkurtoje „Senamiesčio kirpykloje“. Ne kiekvienas panorėjęs gali pas ją patekti – pas šią kirpėją patekti norintys savo eilės laukia kartais ir kelis mėnesius, o atsiliepimai – patys geriausi. Nutariu nedelsti ir jau kitą dieną prie puodelio kavos aiškinuosi kokia yra šios kirpėjos sėkmės priežastis.


Oksana grožio srityje dirba ne taip ir senai – aštuonerius metus. Ji nebuvo iš tų, kuri jau iš anksto žinojo, kad kirpėjos profesija – jos kelias. Iš pradžių specialistė išbandė siuvėjos amatą, po to atėjo gyvenimo etapas, kurį paskyrė šeimai, vaikams. Tačiau apie trisdešimtuosius savo gyvenimo metus, Oksana sako supratusi, kad jai trūksta savirealizacijos, naujų iššūkių, todėl vis pasvajodavusi apie kirpėjos darbą, tačiau nuo naujų mokslų ją sustabdė aplinkinių reakcija – kam turint patogų gyvenimą dar eiti kažko mokytis? Tačiau noras niekur nedingo, todėl Oksana galiausiai pasiryžo ir niekam nieko nesakiusi užsirašė į Vilmos Šajaukienės vadovaujamus kirpėjų kursus Kaune.


Nuo pat kursų pradžios mus psichologiškai nuteikinėjo, kad bus sunku išsikovoti savo vietą rinkoje. Lektorė liepė išlaukti savo klientų, sėdėti kirpykloje visą darbo laiką, net jei tą dieną neturi nė vieno kliento.

Įsitvirtinti pradedančiai kirpėjai savo gimtajame mieste nebuvo lengva. Jurbarkas mažas miestelis ir konkurencija tarp kirpėjų čia tikrai jaučiama. Tačiau, pasak specialistės, sunkų laikotarpį padėjo įveikti lektorės paskatinimas. „Nuo pat kursų pradžios mus psichologiškai nuteikinėjo, kad bus sunku išsikovoti savo vietą rinkoje. Lektorė liepė išlaukti savo klientų, sėdėti kirpykloje visą darbo laiką, net jei tą dieną neturi nė vieno kliento. Taip ir dariau – kantriai laukiau, dirbau, stengiausi ir per metus užsitarnavau savo klientų ratą.“ Dabar norinčių užsirašyti pas Oksaną – eilės, tačiau ji savo darbo tempo negreitina, kiekvieną klientą aptarnauja su nepaprastu kruopštumu. „ Aš dirbu itin susikaupusi, skiriu klientui daug dėmesio ir laiko – visada vienu metu dirbu tik prie vieno žmogaus, nedubliuoju jų, nors, taupydami laiką, taip daro net geriausi kirpėjai. Geriau dirbsiu lėčiau, aptarnausiu mažiau žmonių, bet savo darbą atliksiu kokybiškai ir be priekaištų.“ Taip pat kruopščiai specialistė renkasi ir kosmetiką su kuria dirbs, o prieš pasiūlydama naujus produktus klientams, sako pirmiausia juos išbandanti ant savęs. „Į mūsų kirpyklą užsuka nemažai vadybininkų, visi jie giria savo produktus, o aš gana naivi, neretai jais susigundau ir įsigiju. Tačiau visada privalau įsitikinti ar priemonė tikrai kokybiška. Dėl šios priežasties, daug kartų keičiau ir savo plaukų spalvą. Dabar klientai užsukę į kirpyklą net juokais stebisi pamatę mane ilgesnį laiką vaikštančią su ta pačia šukuosena.“ – nusijuokia.


Specialistė sako, kad nuo pat karjeros pradžios, ją dominę įdomesni kirpimai, sudėtingesni dažymai, todėl Oksana – ne iš tų kirpėjų, kurie gaili savo klientų plaukų. Jeigu atėjusi ilgaplaukė mergina pareikš norą turėti trumpą šukuoseną, ji be jokio gailesčio juos ir nukirps. Todėl pas šią specialistę kerpasi bene visos Jurbarko trumpaplaukės ir tie, kurie mėgsta išsiskirti savo asmeniniu stiliumi. Vis dėlto mažame miestelyje nėra tiek daug drąsių žmonių, todėl pati nebijanti keistis specialistė, pokyčiams skatina ir savo klientus. „Jeigu matau, kad mano sugalvota šukuosena žmogui tiks, visuomet siūlau išbandyti naują įvaizdį. Juk tai nėra šukuosena visam gyvenimui – po kurio laiko visuomet galima grįžti į nuosaikesnį įvaizdį. Turbūt per tiek darbo metų jau įgijau klientų pasitikėjimą, nes dažniausiai jie manęs paklauso ir ryžtasi avantiūrai“, – juokiasi jurbarkietė. Nors savo klientams Oksana teikia aukščiausio lygio paslaugas, o jos kompetencijos pranoksta turbūt daugelį miestelio kirpėjų, apsilankiusieji pas ją nustemba gana mažomis paslaugų kainomis – jos nė kiek ne didesnės nei bet kurioje Jurbarko kirpykloje: „Nemanau, kad mažame miestelyje kirpėjos paslaugos turi kainuoti tiek, kiek didmiestyje, man tai atrodo nesąžininga. Savo paslaugų kainą nustatau atsižvelgdama į miestelio dydį, žmonių finansines galimybes.“ – teigia jurbarkietė.


Man keista, kai kurios kirpėjos sako, kad joms mokytis toliau nereikia, nes jos jau viską žino – tokioms siūlyčiau padėti žirkles į šalį, nes ši profesija – ne joms.

Sugaudyti visas mados tendencijas ir naujoves grožio srityje nėra lengva, todėl Oksana daug laiko skiria domėjimuisi naujienomis. „Kirpėjo profesija reikalauja ypač didelio atsinaujinimo, tobulėjimo, juk čia viskas žengia į priekį labai greitai, todėl įkvėpimo ieškau visur, kur tik galiu – kiekvieną vakarą po darbo naujų idėjų ieškau internete, vykstu į seminarus. Man keista, kai kurios kirpėjos sako, kad joms mokytis toliau nereikia, nes jos jau viską žino – tokioms siūlyčiau padėti žirkles į šalį, nes ši profesija – ne joms.“ – įsitikinusi pašnekovė.


Baigiantis pokalbiui, specialistė prisipažįsta kartais jaučianti, kad Jurbarką jau šiek tiek peraugo, norėtųsi daugiau iššūkių – galbūt didesniame mieste. Juk dar yra tiek daug idėjų, kurios taip ir lieka neįgyvendintos! Aš Oksanai to ir palinkėsiu – pakilti virš savo galimybių ribų, siekti neįmanomo ir savo pavyzdžiu įkvėpti žmones nebijoti ieškoti savęs ir drąsiai priimti iššūkius, kuriuos gyvenimas jiems pateikia.


57 views0 comments
bottom of page