top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Preciziškas darbas suteikia neįkainojamą gyvenimo gerovę

Updated: May 9, 2023

Jau šių metų rugpjūtį Lietuvoje lankysis charizmatiška kirpimo meistrė Anna Eshwood. Trijų dienų praktinis seminaras tikrai bus ypatingas įvykis. Nors nemažai meistrės veiklos galima stebėti socialiniuose tinkluose, labai įdomu buvo pakalbinti Anną apie jos darbus ir pasaulėžiūrą.


Kaip jus pristatyti Lietuvos meistrams? Koks jūsų, kaip kirpėjos, kelias, pasiekimai?


Tai pats nemėgstamiausias klausimas, kurio sulaukiu per interviu, nes man visai nereikia jokių regalijų. Paprastai sakant, gimiau ir gyvenau, dirbau iki 28 metų Estijoje. Apie 2000-uosius išgirdau iš savo kirpimo mokytojos apie „Sassoon“ akademiją Londone ir susiviliojau būtinai į ją nuvykti. Tada ir apsivertė mano pasaulis. Man taip patiko, ką jie daro, mąsto. Iki tol man kirpimas buvo nuobodus darbas, kuriam nereikia didelio profesionalumo. Dirbau salone, nes mano mama buvo kirpėja ir pasiūlė darbo vietą. Labai lengvai užsidirbdavau pinigų, vizualiai rankomis kurdama įvaizdžius. Kadangi neturėjau jokio diplomo, mėginau pakeisti tokį savo nesolidų įvaizdį ir įstojau į koledžą. Ten per dvejus metus supratau, kad nieko naujo negaunu, todėl mokslus nutraukiau ir vėl likau be diplomo. Man atrodė, kad viską jau buvau išmokusi, dienas nuo vaikystės leisdama šalia mamos darbe.

Atvykote į Londoną, į garsiąją „Sassoon“ akademiją, savaitei. Kokios nuotaikos tada vyravo?


Supratau, kad per vieną savaitę nieko neišmoksiu, ir, norėdama bent kažkiek suprasti esmę, turiu likti pusmečio kursui. Tuo metu jis kainavo apie 15 tūkst. svarų. Tokių pinigų tikrai neturėjau – reikėjo imti paskolą. Bet tai buvo verta, nes kursas buvo labai platus: bazinės formos, koloristika, kirpimų technikos. Jam pasibaigus, suvokiau, kad noriu dirbti šios sistemos grandinėje. Man kitaip dirbti jau buvo nebeįdomu, norėjau bet kokia kaina čia likti. Todėl padaviau prašymą dirbti akademijoje. Kadangi egzaminus išlaikiau puikiai, mane priėmė mokytis dar pusę metų pačioje sudėtingiausioje technologų programoje. Po to sekė darbas Mančesterio salone, o po trejų metų buvau perkelta į pačią Londono „Sassoon“ akademiją. Čia ir dirbau, kol nusprendžiau išeiti.


O koks tas darbas „Sassoon“ akademijoje?


Nors ir toliau gyvenau su šeima Mančesteryje, bet darbo dienas leidau Londono akademijoje. Buvo tikrai nelengva, tačiau noras būti tarp geriausių buvo didesnis už sunkumus. Būtent čia įgijau neįkainojamą patirtį, čia apsivertė mano supratimas apie profesiją, apie titulus, nes jie čia nieko nereiškė. Čia svarbiausia buvo darbo kokybė. Tačiau ši imperija, kad ir kokia nuostabi būtų, išsunkia. Sunku suvokti, kaip ten dirbama – nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro, neturint nei šeimos, nei asmeninio gyvenimo, sukantis tarsi voverei rate. Nieko keista, kad daugelis perdega. Aš tai mačiau, bet susivokti padėjo momentas, kai perskaičiau asmenybės formavimo knygą.


Netikėta knyga, pakeitusi gyvenimo kelią?


Iš pradžių buvo laiškas, kuriame ta knyga buvo pristatoma. Jame buvo parašyta, kad man pagal mano asmeninius duomenis skirta keisti pasaulį. Sakyčiau, įtaigi rinkodara. Bet gal kaip tik tuo momentu to ir reikėjo. Aš užsisakiau ją, nes nebuvo jos šiaip kur nusipirkti. Gavusi pamačiau, kad ji gana stora, anglų kalba, o aš angliškai dar idealiai nemokėjau. Vis dėlto per tris mėnesius knygą perskaičiau. Joje buvo paliesta labai daug temų: nuo informacijos, kaip didžiosios korporacijos išsekina žmones, kaip valdomos valstybės, politikos ir ekonomikos aktualijos. Perskaičius susidėliojo mintys ir pasikeitė suvokimas, kas yra tikroji laimė gyvenime. Aš nuoširdžiai maniau, kad visas mano darbingas gyvenimas vyks „Sassoon“ akademijoje, tačiau pradėjus mąstyti susidėliojo mintis, kad turiu išeiti ir pradėti kažką naujo.


2013 m. įkūrėte savo prekių ženklą.

Taip, tuomet aš supratau, kad noriu dirbti pagal savo vertybes, savo pasaulio suvokimą. Supratau, kad niekam nieko neprivalau, o tiesiog turiu gyventi savo gyvenimą. Mano motyvatorius buvo laisvė, laisvė valdyti savo laiką, kad galėčiau daryti širdžiai svarbius dalykus. Sudėliojau mokymų programas, įvedžiau savo pakeitimus, kad meistrai kuo daugiau suprastų ir gerintų savo darbo kokybę. Šalia atsirado keli specialistai – visada patys geriausi, vertinantys žinias, disciplinuoti – būtent tokie gali įsisavinti aukščiausio lygio žinias. Ir, nors šiandien visi nori labai greitų rezultatų, diplomo po 3 mėnesių, aukštesnės kvalifikacijos po metų, deja, turiu nuvilti, kad tai mūsų srityje neįmanoma. Visko išmokstama per kūno judesių atmintį. Beveik po penkerių metų išugdyti treneriai. Jie jau gali savarankiškai dėstyti, pateikdami tikslią informaciją, kurios nereikia interpretuoti. Aš ir seminarų dalyviams pabrėžiu, kad bet kokie savaitiniai mokslai amato neišmokys, jie tik leis suprasti – nori tu eiti šiuo keliu ar ne. Kirpimo amatas išmokstamas per tam tikrą laiką, nedideliais kiekiais per metus priimant informaciją, praktikuojantis kiekvieną dieną. Jei kirpėjas skirs kasdien po 15–30 minučių praktikai nuotoliniu būdu pagal mano sukurtą sistemą, kurią seminaro dalyviams suteikiu nemokamai, susiplanuos savo laiką, po pusmečio tikrai galės džiaugtis neįtikėtinu rezultatu.


Kada atradote sielos, kūno ir proto meditacijas?


Tik palikus darbus „Sassoon“ akademijoje, atsirado daugiau laiko. Galėjau pradėti gilintis į naujas veiklas. Turėjau įveikti ne vieną etapą, kad kažko netekčiau ir kažką suprasčiau, atrasčiau savo vidinę energiją. Tai yra gamta, tik ji gali parodyti, iš kur mes esame kilę ir kur esame. Kosta Rikoje sudalyvavau šamanizmo apeigose, tai mane labai sudomino. Daugybė žmonių yra pamiršę, kas yra susijungimas su gamta, kad būtent čia yra pirminiai energijos šaltiniai. Man tai yra visa ko prasmė. Gamta yra mano namai. Aš išvažiuoju pusmečiui į džiungles – nesvarbu, kurioje šalyje (Peru, Kosta Rikoje ar Balyje) – ten, kur yra atogrąžų miškai, kuriuose užgimė gyvybė. Ten aš jaučiuosi nuostabiai. Į miestus grįžtu tik pasidalinti savo potyriais.



Taigi ir šiais metais užsuksite į Lietuvą pasidalinti savo patirtimi. Ko gali tikėtis išmokti kirpėjas jūsų seminaruose?


Anksčiau susirinkusių grupių dalyviai sakydavo, kad nori kažko naujo. Dabar vis dažniau sako, kad nori kokybės. Suvokia, kad seminaras bus pradžia, kuri leis atlikti darbus kokybiškai. Nes pakitus darbo kokybei sulauki visai kitų pasiūlymų, kitų klientų. Kviečiu, kad kokybė taptų iš esmės svarbiu dalyku jūsų gyvenime, tada jis bus visavertis. Kai darbus atlieki nekokybiškai, tai ir gyveni puse kojos, tai kelia nepasitenkinimą. Labai svarbu suvokti, kaip tai gali pakeisti. Tad, tikiu, seminaras bus žingsnis į kokybišką darbą.




93 views0 comments
bottom of page