top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Problema – plaukų slinkimas

Updated: Feb 11, 2022


Vis daugiau žmonių, sveikstančių nuo COVID-19, praneša apie plaukų slinkimą, kaip šalutinį ligos poveikį. Pasak infekcinių ligų ekspertų, rimtos ligos, taip pat ir COVID-19, gali sukelti laikiną plaukų slinkimą – vadinamąjį telogeninį efluviumą. Tačiau plaukai slenka ne tik tiems, kurie sirgo šia liga. Daugybei žmonių praėję metai buvo nepaprastai įtempti, o stresas yra pagrindinė plaukų slinkimo priežastis. Stresas ir plaukų slinkimas glaudžiai susiję. Apie priežastis ir sprendimus kalbamės su UAB „Sirowa Vilnius“ dirbančiu „Nioxin“ technologu Ričardu Čižausku, puikiai išmanančiu „Nioxin“ plaukų priežiūros linijos produktus, skirtus spręsti slenkančių plaukų problemą.



Visų pirma pasikalbėkime apie priežastis, kodėl slenka plaukai...


Yra labai daug plaukų retėjimo priežasčių: mažakraujystė, skydliaukės hipo- ir hiperfunkcija, persirgtos ar esamos ligos, medikamentų vartojimas, nesubalansuota mityba ar griežtos dietos, chirurginės intervencijos, negalavimai, lydimi karščiavimo, nėštumas, stiprūs psichologiniai išgyvenimai, paveldimumas ir kt.



Kai plaukai slenka, kaip ir ką turi veikti kosmetika? Kokios medžiagos svarbios renkantis kosmetiką?


Apie 50 proc. grožio salonų lankytojų skundžiasi plaukų slinkimu. Dauguma jų labiausiai pasitiki plaukų stilistų patarimais bei rekomendacijomis, ieško „stebuklingų“ priemonių. Yra labai daug prekių ženklų, gaminančių produktus, susijusius su šia problema. Norėčiau paminėti „Nioxin“ kosmetiką, kuri plaukų retėjimo priežastis apibrėžė, remdamasi plaukų fiziologija: prasta galvos odos būklė, retesnis plaukų išsidėstymas, plaukų plonumas bei lūžinėjimas. „Nioxin“ technologijos ir veikliosios medžiagos padeda pašalinti plaukų folikulus užkemšančius odos išskiriamus riebalus ir įvairias nuosėdas – galvos oda tampa švari ir atsinaujina. Padeda palaikyti optimalią galvos odos ir plaukų drėgmę, daro plaukus glotnesnius, didina jų elastingumą ir taip mažina lūžinėjimą. Saugo dažytus plaukus ir palaiko optimalią jų drėgmę, padeda galvos odai atsinaujinti. Mažiau plaukų netenkama dėl lūžinėjimo. Plaukai atrodo tankesni. Pagerėja plaukų tekstūra bei elastingumas. Palyginkime: gerai paruoštoje dirvoje augalai puikiai auga, taip pat ir švarioje, išpuoselėtoje galvos odoje plaukas ataugs kokybiškas.



Kada jau galima tikėtis rezultato? Kiek svarbūs trys plauko augimo etapai?


Naudojant „Nioxin“ produktus, rezultatas pastebimas jau po 30 dienų. Plaukų augimas vyksta ciklais. Pasibaigus vienam plauko augimo ciklui, prasideda kitas. Kiekvienas plauko gyvavimo ciklas sudarytas iš šių fazių: anageno (augimo) fazė. Trukmė 2–6 metai. Šios fazės trukmė nulemta genetiškai, nuo jos priklauso maksimalus plaukų ilgis. Katageno (tarpinė) fazė. Ji trunka 2–3 savaites. Telogeno (ramybės) fazė. Po to plaukas iškrinta ir vėl prasideda pirmoji fazė. Vis dėlto, plaukui iškritus, pirmoji fazė gali ir neprasidėti, o tai jau lemia plaukų retėjimą.



Iš ko profesionalas gali suprasti, kad klientas jau turi slinkimo problemų?


Jei plaukai pastebimai išretėję, tai akivaizdžiai matoma. Dažniausiai apie šią problemą klientas pats pasisako. Taip pat plauko išsidėstymą, skersmenį, galvos odos būklę galima ištirti, naudojant instrumentus, pavyzdžiui, nioskopą.


Plaukų retėjimu skundžiasi abiejų lyčių ir paties įvairiausio amžiaus klientai.


Faktai apie plaukų folikulus: vidutiniškai plaukuotoje galvos dalyje yra120 000–150 000 plaukų folikulų. Apie 25-uosius gyvenimo metus šis skaičius sumažėja iki 600. Nuo 30 iki 50-ies šis skaičius krenta iki 250–300 folikulų 1 kv. centimetre. Kiekvienas folikulas gali išauginti 12–14 naujų plaukų. Plaukas paauga apie 1 cm per mėnesį. Žiemos periodu plaukai auga greičiau nei vasarą.



Žinodamas plaukų slinkimo priežastis ir įsigilinęs, kokias plauko augimo fazes galima paveikti kosmetikos priemonėmis, profesionalas salone visada galės padėti klientui įveikti šią problemą.



Nuotrauka iš asmeninio albumo



48 views0 comments
bottom of page