top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Profesija gražinti žmones

Garsi plaukų meistrė, žvaigždžių kirpėja, paklausiausia nuotakų šukuotoja – tikriausiai ne vienas norėtų tokių epitetų šalia savo pavardės. Viskas pasiekiama, tik į tai reikia įdėti nemažai darbo ir tikslingai išnaudoti savo sugebėjimus. Vertinant Anželikos Wojc darbus, jai tiktų visos šios regalijos, o koks buvo kelias iki jų? Išklausius pasakojimą, galima būtų manyti, kad tai buvo tiesiog lemta, bet tikriausiai kiekvienas suprantame, kad be pastangų nieko nebūna.


Apie vaikystėje šukuotas lėles šį kartą nekalbėsime, nes Anželikai teko praktikuotis su savo plaukais: būnant ilgaplaukei, o mamai nelabai sėkmingai stengiantis net suimti plaukus į uodegą, tai buvo neišvengiama. Ir merginai puikiai sekėsi: tuo metu madingi įvairiausi pynimai skatino fantaziją, o praktikuojantis su draugų plaukais susirinkta ir pirmoji klientūra. Vis dėlto pirmenybė teikta rimtiems mokslams, tad VGTU įgytas verslo administravimo bakalauras. Tačiau kasdienis darbas įstaigoje neteikė daug pasitenkinimo ir vis knibždėjo mintis grįžti prie plaukų, rimčiau pasimokyti kirpėjos amato. Tam buvo skirti vakarai ir laisvadieniai – tik tokiu laiku Anželika galėjo vykti į privačias pamokas pas kirpimo meistrę. Žinoma, tai buvo tik pagrindai, bet vėlesni seminarai tobulino tiek kirpimų, tiek dažymų įgūdžius. Mėgstamiausiu darbu tapo šukuosenų kūrimas. Kaip ir ne vienam kirpėjui, pirmuosius žingsnius teko žengti namuose, mažame kambarėlyje. Vis dėlto Anželika, pajutusi galinti dirbti salone ir atsirinkusi siaurą šukuosenų sritį, pradėjo ieškoti darbo. Gyvenimo aprašymą ir darbų nuotraukas įvertino ką tik duris atvėrusi „Studio M“. Taip šis salonas tapo pirmąja moters darboviete.

Tai daugiau ir nebeteko grįžti prie plataus profilio kirpėjo darbų? – paklausiau Anželikos.

Ne, išsigryninau sau artimiausią veiklą, nors dažnai išgirstu klausimą, iš kur tiek gauti klientų, kad galėtum dirbti tik su šukuosenomis? Vis dėlto labai daug priklauso nuo to, kas yra tavo klientas, kokiame salone dirbi. Taip, dažniausiai šukuosenų paklausa yra tik savaitgaliais ir tikrai ne kiekviename salone tai aktualu kasdien. Bet taip jau susiklostė, kad salone „Studio M“ lankėsi tokie klientai, kuriems rūpėjo atrodyti puikiai – nesvarbu, ar tai penktadienis, ar pirmadienis. 2014 m. prasidėjo mano ir kaip nuotakų šukuosenų kūrėjos karjera, nes būtent tada išaugo jų poreikis. Žinote, nuotakos labai išrankios ir tikrai nenorės bet kokios šukuosenos. Jei jau pasirenka tave ir dar kažkam rekomenduoja, tai jau, galima sakyti, kad pradedi karjerą šiame kelyje.

Bet tuo pačiu pradėjote darbus ir fotosesijose?

Atsitiktinė pažintis su tuo metu žinoma vizažiste, kuriai pasisiūliau prisidėti šukuodama užkulisiuose, lėmė naują veiklos kryptį. Patiko mano braižas, tad dar keliuose projektuose dirbome kartu. Tuomet ir fotografai pastebėjo, vienas kvietimas, kitas ir įsivažiavau. Tai paįvairina rutiną. Po to, kai visą dieną nuo ryto šukuoji nuotakas, tai visai kitas darbo stilius. Turi apmąstyti pirminį įvaizdį, jo transformacijas.


Dabar jau galite pasigirti šukavusi ne vieną Lietuvos įžymybę. Tai buvo reikalinga reklamai ar tiesiog įdomus iššūkis?


Kai tik pradėjau dirbti šioje srityje, turėjau svajonę, kad mano šukuosena patektų ant žurnalo „Žmonės“ viršelio – visada atkreipdavau dėmesį, kokie meistrai būdavo nurodomi metrikose. Ir labai džiaugiuosi, kad ši siekiamybė išsipildė, vertinu, kad turėjau tokią galimybę. Ir taip, tai buvo reklama. Mano darbus pastebėjo, dabar jau patys žinomi žmonės ieško mano kontaktų, nes atpažįsta mano braižą ir pasitiki rezultatu.


Lietuvoje jau dirbau su beveik visais žinomais žmonėmis, norėčiau sukurti šukuoseną Kim Kardashian.

Turint tokią patirtį, gal jau nebereikia ir bandomųjų šukuosenų dirbant su nuotakomis?


Mano paslaugose ši dalis neišskiriama, ji reikalinga, kad pasiekčiau idealų variantą. Susipažinti, apmąstyti variantus, pamačius suknelę, pasiūlyti porą variantų, priderintų prie veido formos, įvertinti plaukų spalvą, patarti, kokių korekcijų reikia, ypač po savarankiškų dažymų karantino metu J Man svarbu suteikti ne tik šukavimo paslaugą, bet ir pasidalinti patarimais, kaip suderinti aksesuarus, vizažą, simbiozę su aplinka, kur vyks vestuvės – tai ateina su patirtimi ir ja aš galiu dalintis.


Dažnas bijo apsiimti šukuoti nuotakas, nes labai svarbu, kaip šukuosena išsilaikys visos šventės metu. Kaip jūs tai sprendžiate?


Dažniausiai mano klientės ateina su nuostata, kad joms nesilaiko garbanos. Taip ir pasako: „Jei jau pas jus nesilaikys, tai niekur neįmanoma.“ Taip tapau nerašyta garbanų ekspertė J Tikrai yra daug technikų, triukų, kuriais galima pasiekti norimą rezultatą, tik reikia viską tinkamai sudėlioti. Beje, kartais reikia tik tinkamai parinkti šampūną. O dar nepamirškime – čia Lietuva, čia lietūs lyja. Visada sakau, kad turiu planą B. Bet merginos dažnai jo nepriima: nuotakai svarbiausia atbūti ceremonijos momentą, o paskui – bus, kas bus... Na, negi su jomis pasiginčysi.


Foto Tom Juškevičius



Koks yra jūsų pačios, kaip nuotakos, įvaizdis?


Jau prieš kokius penkerius metus nusprendžiau, kad mano šukuosena bus paprasta – tiesiog išdžiovinti plaukai ir pariesti į vidų galiukai.


Ir nesikeitė nuomonė?


Ne, kol kas ne.



Kada pajutote, kad galite vesti mokymus, dalintis patirtimi?


Iš pradžių vis pasitaikydavo prašymų pravesti individualias pamokas, nuo to ir pradėjau. Dirbau su tais, kurie turi bazinių žinių, yra atradę savo braižą. Tada aš papildydavau žinias, pasidalindavau patirtimi. Pagrindas labai svarbu, čia kaip matematikoj daugybos lentelė – kai ją moki, gali ir rimtesnius skaičiavimus atlikti. Bet išryškėjo, kad ir bazinių mokymų reikia. Taip gimė nauja programa, kuri vėliau pasipildė naujų tendencijų pristatymais, o pandemijos metu – nuotoliniais mokymais internetu. Tad viską išmokti įmanoma, tik svarbu įgauti pasitikėjimo savimi, atsikratyti baimių, o tai jau ne visiems pavyksta.

Per mokymus gavau naują darbo pasiūlymą „Kukloje“. Vienai salono kirpėjų paprašius individualių pamokų, salono vadovas pakvietė pravesti mokymus visam kolektyvui, po kurių neoficialiai užsiminė ir apie galimybę kartu dirbti. Tik įsipareigojimų jau turėjau ne vienam mėnesiui, tad tik po metų, kitą sezoną, prisijungiau prie „Kuklos“ kolektyvo.


Visuose jūsų projektuose greta jūsų būna ir stipri komanda. Kaip pavyksta ją suburti?


Komanda kažkaip automatiškai susiburia – vieni iš mokymų, kiti iš fotosesijų. Aš visada esu atvira naujovėms, deduosi prie įvairių projektų. Turiu asistenčių įvairiuose miestuose – tai jau nauja karta, kuri dirba net geriau, ir galiu bet kada jomis pasikliauti.


Kai tiek daug projektų įgyvendinta, nesitiki, kad norėsis sustoti. Tad ko galime dar laukti?


Turėjau galimybių padirbėti įvairiose mados savaitėse, bet suvaržytos kelionės sutrukdė. O dar svajonė kurti perukus – šio mokslo planavau mokytis važiuoti į Londoną, nes mūsų esami meistrai naujausių technologijų nepritaiko. Jų neįkainojamą patirtį priderinčiau turėdama pagrindus, bet vėl viskas atsitolino. Man labai įdomi ši sritis, daug dirbu su priauginamais plaukais, tai labai padeda keičiant įvaizdžius. O dar kiek galėčiau padėti tiems, kurie netenka plaukų. Mano profesija gražinti žmonės ir pasaulis darosi gražesnis.


Foto Aistis Rokas

Foto Tom Juškevičius

Foto Povilas Vaketis


„Kuklos“ vadovas Kęstas Rimdžius:

Anželika yra sprogstamas užtaisas. Žmogus, kurio labai norėjau, kad prisijungtų prie Kukla šeimos. Visada profesionali, ypatingai talentinga, visada besimokanti ir besidalijanti patirtimi. Kolektyve tokį žmogų turėti ir dirbti su juo vienas malonumas.




Anželikos portretinės foto autorius: Lukas Gricius

232 views0 comments
bottom of page