top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Šviesinamieji milteliai

Maša Šilovskaja – KIRPĖJŲ DARBŲ TECHNOLOGĖ, NEPRIKLAUSOMA KOSMETIKOS CHEMIJOS DĖSTYTOJA.




Kai įprasti ilgalaikiai dažai negali atlikti nurodytos užduoties – neįveikia plauko pigmento – į pagalbą ateina šviesinamieji produktai. Svarbiausias jų – šviesinamieji milteliai. Nors šiuo metu rinkoje galima rasti ir nemažai šio produkto „pusbrolių“: šviesinamųjų kremų, pastų ar net aliejų. Bet pradėsime nuo pagrindinio veikėjo – miltelių.


Visi šviesinamieji preparatai identiškai veikia plauką, nes visuose juose naudojamos tos pačios pagrindinės veikliosios medžiagos. Miltelių ir kreminių dažų poveikis skiriasi, nes skiriasi juose naudojamos medžiagos. Galite patyrinėti dešimtis skirtingų šviesinamųjų miltelių sudėčių ir pastebėsite, kad jos labai panašios. Pagrindiniai veiklieji komponentai yra tik penki: Sodium persulfate, Potassium persulfate, Ammonium persulfate, Sodium silicate ir Sodium metasilicate. Pirmieji trys yra peroksosulfatai – labai stiprūs oksidatoriai. Būtent jie ir sunaikina visus pigmentus, su kuriais nesusitvarko amoniakas ar jo dariniai, esantys ilgalaikiuose dažuose. Pigmentams skaidantis, išsiskiria didelis kiekis atominio deguonies, kuris sunaikina tiek natūralų, tiek dirbtinį plauko pigmentą. Dėl šios priežasties milteliai gali veikti savarankiškai be jokio oksidanto. Tačiau taip daryti nereikėtų, nes, nesilaikydami technologijų, negrįžtamai pažeisite sveikus plaukus.


Kai miltelių sudėtyje nėra Ammonium persulfate, teigiama, kad šis produktas yra beamoniakis. Vis dėlto nereikėtų jo neįvertinti ir laikyti mažiau agresyviu, palyginti su amoniakiniais „giminaičiais“. Tokie milteliai neturi amoniako kvapo, bet visos kitos jų savybės išlieka. Be persulafatų, sudėtyje yra ir natrio silikatų. Tai šarminių metalų druskos, kurios, sureagavusios su vandeniu, sudaro stipriai šarminę šviesinamosios masės aplinką. Dėl šios priežasties miltelių maišyti su vandeniu, ypač karštu, kategoriškai nerekomenduojama. Juk net ir sumaišius su oksidatoriais ir įvairiais „protektoriais“ ar „pleksais“ šviesinamojo mišinio pH vertė yra 11–12, o tai jau yra gana agresyvi aplinka, sukurianti dalinį negrįžtamą keratino sunaikinimą. Sumaišius miltelius su vandeniu, šarmingumas šokteli dar labiau, ir toks mišinys jau pažeidžia plauko struktūrą. Todėl meistrai, kurie bent kažkiek supranta vykstančius cheminius procesus, yra kategoriškai prieš įvairius nuskalavimus: šampūno maišymą su milteliais ar pan.


Šiuo metu bet kokie rinkoje esantys šviesinamieji milteliai pažeidžia plauką, net jei ir yra pozicijonuojami kaip „saugūs“. Juk šviesinant sukuriama didelio šarmingumo aplinka ir kartu gausiai atakuojama atominio deguonies. Tad naikinant pigmentą sunaikinamas ir keratinas. Plauko viduje atsiranda tuštuma, labai padidėja jo higroskopiškumas (gebėjimas sugerti vandenį), tad po tokios procedūros bus reikalinga intensyvesnė priežiūra plauko porėtumui užpildyti.


Šviesinamieji milteliai skiriasi pagal veikliųjų medžiagų kiekį ir priežiūros bei minkštinamuosius komponentus. Aš siūlau rinktis tuos miltelius, kurių sudėtyje yra perdirbtos naftos elementų, pavyzdžiui: Paraffinum liquidum ar Mineral oil. Jie sušvelnina šarmų poveikį ir šviesinimo procesas vyksta mažiau pažeidžiant plauką. Taip pat sudėtyje gali būti ir aliejų – jie veikia analogiškai. Bet dažniausiai milteliai su aliejais yra gerokai brangesni, tad galite rinktis ir su parafinu. Ar svarbu, kad šviesinamųjų miltelių sudėtyje būtų įvairių ekstraktų? Manau, kad to visai nereikia, nes šarminėje aplinkoje jie neveikia. Tai tik rinkodara. Geriausia įvairias apsaugines priemones maišyti tiesiai į dažymo indelį su šviesinamąja mase – taip bus naudingiau.


Verta nepamiršti, kad visose miltelių instrukcijose nurodoma netepti jų ant galvos odos. Vis dėlto realybėje visaip pasitaiko, todėl jos apsauga – labai svarbu. Aš naudoju paprastą putų pavidalo pantenolį iš vaistinės. Ir nė karto dėl to nenusivyliau.


Dar vienas svarbus klausimas – šviesinamųjų miltelių veikimo laikas. Vienareikšmiško atsakymo nėra: tai priklauso nuo plaukų būklės, norimo pašviesinimo lygio ir t. t. Bet galima tiksliai pasakyti, kad nereikėtų viršyti instrukcijoje nurodyto laiko. Geriau nuplauti dažų masę ir dar kartą dažyti.


Taigi, laikantis visų taisyklių, tinkamai pasirinkus šviesinimo miltelius ir apsaugines priemones, galima sumažinti plauko struktūros pažeidimus. Būtent sumažinti, bet tikrai ne jų išvengti.



49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page