top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

„Hold on Beauty“ – ukrainiečių įkurtas salonas


Ne vienas jau esame girdėję apie Lietuvoje besidarbuojančius grožio specialistus iš Ukrainos. Vieniems salonų savininkai sudarė geras sąlygas integruotis, kiti patys bando savo amatu prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų. O man teko susipažinti su merginomis iš Ukrainos, kurios jau visiškai perprato grožio salono ir net rinkodaros sritis Lietuvoje.


Viskas prasidėjo dar gerokai prieš karą. Anna Safronova Lietuvoje įsikūrė prieš ketverius metus. Ji – masažuotoja, tad tobulinosi šioje srityje, dirbo su klientais, o prasidėjus neramumas Ukrainoje kasdien sulaukdavo žinučių iš kolegų, kuriems reikėjo prieglobsčio ir žinių apie darbo galimybes Lietuvoje. Anna stengėsi visiems pagelbėti – visi rasdavo darbo vietų salonuose. Tačiau išsibarsčius buvo sudėtinga, todėl mergina nusprendė steigti saloną, kad galėtų dar labiau padėti atvykusiesiems, o ir pačiai norėjosi iššūkių. Pirmas 80 kv. m salonas labai greit užsipildė ir norintieji tiek dirbti, tiek lankytis nebetilpo. Tad to paties nuomotojo pasiūlytos 100 kv. m didesnės patalpos M. K. Čiurlionio gatvėje labai tiko.


Čia prisijungė ir Annos draugė – dešimtmetį dirbanti manikiūro specialistė Marija Petraš. Ji į Lietuvą atvyko praėjus mėnesiui po karo. Namie, Irpinėje, po mėnesio nesulaukusi karo pabaigos, atvažiavo pas Anną į svečius. Iš pradžių – trumpam, o dabar, jau tiek jėgų įdėjus į saloną, bando dirbti per dvi šalis, nes gimtinėje taip pat turi ketverius metus veikiantį saloną, kuris, okupavus miestą, per stebuklą liko nepaliestas. „Nors salonas yra su didžiausiais vitrininiais langais, bet liko nė kiek nepažeistas. Manom dėl to, kad tiek darbuotojos, kurių yra net 18, tiek klientės stipriai už jį meldėsi“, – pasakoja Marija. Dabar vis kas porą mėnesių aplanko įkurtą verslą ir nuoširdžiai tiki, kad galės dirbti abiejose šalyse.


Negaliu atsistebėti merginų energija ir augančiu verslu, bet į tai jos sudėjo visas įmanomas pastangas. Turėjusios savo darbinius profilius Instagramo platformoje suprato, kad viską sujungus galima pasiekti didesnių rezultatų. Taip Anna sukūrė dar vieną veiklą – tinklalapį „Healthy & Beauty Community“, kuris padeda meistrams plėtoti savo verslą naujoje šalyje. Kol kas čia rusų kalba pristatomi grožio specialistai, čia juos randa klientai ir registruojasi gauti paslaugų. Kadangi jaučia lietuvių kalbos trūkumą, merginos bandys komunikuoti ir angliškai, nes šią kalbą moka tiek dauguma specialistų, tiek vietinis jaunimas, kuriam paslaugos skirtos.


Šiuo metu salone puikiai įrengta manikiūro zona – joje tvarkosi Marija ir dirba puikūs specialistai. Ukrainoje jaučiama labai didžiulė konkurencija – norint turėti klientų, nuolat keliama kvalifikacija, pildomi įvairiausi klientų norai, tad atvykę meistrai turi tikrai nemažą patirtį. Kad jiems būtų lengviau integruotis, salono šeimininkės rūpinasi visa buitine dalimi, o meistrai dalinasi procentiniu atlygiu. Masažo kabinetai – Annos sritis, čia galima gauti įvairiausių paslaugų. Kosmetologija taip pat išvystyta. Prie kolektyvo prisijungusi Olga Selezen turi medicininį išsilavinimą, ji buvusi sportininkė ir reabilitacijos specialistė, o dabar teikia aukščiausio lygio veido procedūras. Beje, būtent ji supažindino mane su šiuo salonu kosmetikos „Holy Land“ stende parodos „Pelenė“ metu. Greitai salone bus teikiamos ir kirpėjų paslaugos. Nėra lengva viską įrengti, nes bandoma verstis savo lėšomis, be kreditų. Vis dėlto svarbu tikslas, kuris, tikime, bus pasiektas.


„Kaip čia jaučiatės? Ar netraukia namai?“ – klausiu merginų. Anna patenkinta viskuo, jai tinka ir aplinka, ir net lietuviškas oras, o kur dar palaikymas visur – tiek steigiant įmonę, tiek tvarkantis su salono vadovavimu. Marija sako, kad saulės mažoka ir norisi grįžti, bet karas atvėrė galimybę žvelgti plačiau ir turėti verslą keliose šalyse. Juk iš tikrųjų – pasaulis atviras. Kartu abi dėkoja lietuviams už supratimą ir palaikymą. O palaikomos jos jaučiasi visur – tiek klientams renkantis meistrą ukrainietį, tiek instancijose rengiant įmonės dokumentus, tiek lietuvių visuomenės rengtų projektų metu.



Nuotraukos iš asmeninio albumo.

34 views0 comments
bottom of page