top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Kondicionierius, balzamas ar kaukė?

Maša Šilovskaja – kirpėjų darbų technologė, nepriklausoma kosmetikos chemijos dėstytoja



Kondicionierius, balzamas ar kaukė?


Kokią priemonę naudoti po plaukų plovimo? Šis klausimas aktualus daug kam – tiek moterims, tiek vyrams, nes dauguma jaučia poreikį išsiplovę plaukus juos kondicionuoti. Kuo stipriau pažeisti plaukai, tuo didesnės jiems reikia priežiūros. Taigi ką rinktis? Kondicionierių, balzamą ar kaukę? Pabandykime panagrinėti iš eilės.



Prieš išrandant kondicionierių, dauguma moterų naudojo gamtines plaukus švelninančias priemones. Dažniausiai tai būdavo vanduo su citrinų sultimis ar actu. Jei plaukai po dažymų buvo gana geros būklės, tokių metodų užteko, kad jie taptų minkštesni ir paslankesni. Rūgštinio pH skysčiai uždaro plauko kutikulę, suteikia plaukams glotnumo ir šilkiškumo. Bet tik tada, jei plaukas pakankamai sveikas. Galime pasidžiaugti, kad šiuo metu yra daugybė priemonių, kurios turi kondicionuojamąjį poveikį. Vienintelis dalykas, kas jas sieja – rūgštinis pH. Beveik visų kondicionierių, balzamų ir kaukių pH yra mažesnis nei 7. O kuo šie produktai skiriasi?


Kondicionierius atlieka elementariausią kondicionavimo funkciją, nuima statinį krūvį, suteikia plaukams minkštumo ir lankstumo, nes užveria žvynelius, suformuoja ploną sluoksnį ir lengvai drėkina. Paprastų kondicionierių sudėties pagrindą sudaro katijoninės paviršinio aktyvumo medžiagos: Cetrimonium chloride, Behentrimonium chloride ir kt.; drėkikliai: glicerolis, propilenglikolis; pH reguliatoriai, kvapiosios medžiagos ir konservantai. Kartais sudėtyje būna ir silikonų (Dimethicone, Dimethiconol). Svarbu suprasti, kad kondicionieriai veikia tik plauko paviršių, sukurdami laikiną vizualų efektą. Jie neįsiskverbia į plauko vidų ir neatstato pažeistos struktūros, nes jų sudėtyje nėra medžiagų, pajėgių tai atlikti.


Balzamų sudėties pagrindą sudaro tos pačios medžiagos, kaip ir kondicionierių, bet čia dar yra aktyvų, kurie, nors ir nestipriai, bet gali atkurti pažeistas vietas. Jų yra labai nedidelis kiekis, todėl ir poveikis nestiprus. Balzamų sudėtyje gali būti hidrolizuotų baltymų (Hydrolized proteine, Hydrolized keratine, Hydrolized collagen), aliejų (Oil, Butter), aminorūgščių (Amino acids), ekstraktų, kurie iš esmės veikia galvos odą, o ne plaukus. Taigi pagrindinis kondicionierių ir balzamų skirtumas – veikliosios medžiagos, kurios geba veikti ne tik kutikulės sluoksnyje, bet iš dalies įsiskverbti ir tarp kutikulių, į viršutinį kortekso sluoksnį. Vis dėlto jų kiekis toks nedidelis, kad tikėtis stiprios plauko rekonstrukcijos tikėtis neverta. Šiuo metu prekyboje yra kondicionierių su balzamams būdingomis medžiagomis ir priešingai – balzamų, kurie turėtų vadintis kondicionieriais, todėl pasitikėti vien produkto pavadinimu nereikėtų. Pasitikėkite tik sudėtimi.


Kaukės – tai jau kiek kitoks produktas. Kaukių sudėtys labai panašios į balzamų, skirtumas – tik konsistencija ir veikliųjų medžiagų kiekis. Į kaukių sudėtis įtraukiami vadinamieji riebieji alkoholiai (Cetearyl alcohol, Stearyl alc., Cetearyl alc., Lauryl alc. ir kt.). Jie produkto tekstūrą padaro tirštesnę nei kondicionierių. Geros kokybės atkuriamosios kaukės sudėtyje yra hidrolizuotų baltymų, peptidų, aminorūgščių, ceramidų, aliejų. Svarbu prisiminti, kad kuo arčiau sąrašo pradžios yra medžiaga, tuo didesnė jos koncentracija ir tuo labiau ji prisideda prie rekonstrukcinio efekto. Kaukę reikia palikti veikti 5–15 minučių, patartina tuo laiku ją šildyti, nes šiluma visada yra reakcijos katalizatorius (reakciją greitinanti medžiaga), be to, veikliosios medžiagos gali giliau įsiskverbti į pažeistas kortekso zonas. Vis dėlto yra ir negarbingų gamintojų, kurie parduoda „tuščias“ kaukes. Nors jos ir yra tirštos konsistencijos, bet neturi jokių naudingų komponentų ir veikia tik kondicionieriaus principu. Todėl visada įsigilinkite į sudėtį. Taip pat atkreipkite dėmesį, kiek sudėtyje yra produktų iš perdirbtos naftos: Paraffinum liquidum, Mineral oil ar Petrolatum. Jie sudaro storą plauko apvalką, kuris nepraleidžia oro ir drėgmės, todėl laikui bėgant plaukai pradeda lūžinėti ir veltis. Atkreipkite dėmesį, kurioje sąrašo dalyje yra naftos chemijos produktai. Jei jie pabaigoje, vadinasi, nieko baisaus, labai pakenkti neturėtų. Dažnai vartotojai žavisi produktais, kurių pagrindą sudaro parafinas ar mineraliniai aliejai, bet tai tik laikinas efektas. Nes kaukė su šiomis medžiagomis apgaubia plaukus stora plėvele, o laikui bėgant plauko būklė tik blogėja. Kartais tokius produktus naudoti galima, bet ne nuolat.


Kai kurios kompanijos gamina gilios rekonstrukcijos kaukes, kurių pH lygis šarminis, kad veikliosios medžiagos įsiskverbtų kuo giliau. Po tokių šarminių produktų reikia naudoti kondicionierių, nes jame yra rūgščių, kurios įtvirtina kaukės poveikį. Tai būna nurodyta naudojimo dalyje. Visada įdėmiai skaitykite informaciją, galvokite ir analizuokite.



18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page