top of page
Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Plaukų botoksas – nuo A iki Ž

Updated: Apr 6, 2023


Maša Šilovskaja – kirpėjų darbų technologė, nepriklausoma kosmetikos chemijos dėstytoja



Esu sulaukusi ne vieno prašymo panagrinėti šią temą. Ji gana didelė, bet, norint teisingai pasirinkti produktus, reikia apžvelgti visus darbo principus, sudedamąsias medžiagas, teigiamą ir neigiamą poveikius. Tik taip meistras gali priimti teisingus sprendimus rinkdamasis produkciją ir nepatekti į reklaminius triukus.



Pirmiausia, iš kur kilo toks procedūros pavadinimas?


Botoksas – preparatas, kurio sudėtyje yra botulotoksino – stipraus nuodo, išgaunamo iš Clostridium botulinum bakterijų. Patekęs į organizmą jis sukelia gyvybei pavojingą apsinuodijimą – botulizmą. Tačiau po vidinių injekcijų tam tikromis dozėmis sukeliamas raumens nervinis paralyžius. Tokios procedūros naudojamos kosmetologijoje atitolinant senatvinius procesus. Tad kyla klausimas: kokią reikšmę botoksas turi plauko struktūros būklei? Atsakymas – JOKIO. Tai paprastas rinkodaros triukas klientų dėmesiui pritraukti. Botoksas gali būti naudojamas nebent esant negydomai riebiajai galvos seborėjai – tuomet po injekcijų mažėja riebalų kiekis ir prakaitavimas. Taigi normalizavus galvos odos būklę, kažkiek pagerėja ir plauko struktūra, bet tiesiogiai plaukams botoksas neturi jokio poveikio. Todėl šią procedūrą ir vadinu tiesiog „pseudobotoksu plaukams“.



Veikimo principas


Pristatant šią procedūrą, nurodoma, kad botoksas gerina plauko struktūrą, suteikia blizgesio, elastingumo, saugo nuo išsausėjimo, lūžinėjimo ir t. t. Iš esmės žodį „botoksas“ būtų galima pakeisti „rekonstrukcija“, „atstatymas“. Anksčiau vyravo pavadinimas „plauko gydymas“, bet žinant, kad plaukas yra negyva struktūra, vartoti žodį „gydymas“ kiek nekorektiška. Plaukas sudarytas iš kutikulės, kortekso ir medulos. Dėl dažymų, tiesinimų, džiovinimo karšto oro srove plaukai pažeidžiami – iš pradžių kutikulės sluoksnis, vėliau ir korteksinis. Keratinas neatlaiko visų poveikių ir susidaro kiaurymės, padidėja plaukų porėtumas, juntamas didelis drėgmės praradimas. Sugrąžinti plauko pirminę būklę neįmanoma, bet laikinai ją pagerinti tikrai galima.


Kokiu būdu tai vyksta?


Idealus atstatymas turėtų būti bent iš dviejų etapų: pažeisto kortekso sluoksnio užpildymas užpildais ir jų įtvirtinimas polimeriniais junginiais. Būtent po šių procedūrų plaukai įgauna blizgesio, tampa storesni, išsilygina kutikulė. Abiejuose etapuose dažniausiai naudojamos drėkinamosios medžiagos. Jei pažvelgtume į 10 įvairių „botoksų plaukams“, tai net 8 iš jų bus sudaryti iš kelių sudedamųjų dalių: šampūno (paruošiamoji procedūra), ampulių (užpildai ir drėkinamosios medžiagos) ir užbaigimo (dažniausiai plėvele aptraukiančios priemonės). Be šių išvardytų komponentų, rinkiniuose yra ir daug kitų pagalbinių – kvapiklių, konservantų, ploviklių, emulgatorių. Būna „botoksų“ ir tik iš vieno buteliuko – jame sudėti ir užpildai, ir polimeriniai junginiai, bet jie mažiau efektyvūs. Nereikėtų visko sumaišyti į vieną.


Procedūros pradžia – plaukų plovimas


Iš plaukų pašaliname nešvarumus, riebalų perteklių, formavimo priemonių likučius. Dauguma pardavėjų nurodo naudoti tik jų siūlomą rinkinio šampūną, bet iš esmės tai nelabai ką keičia. Svarbu paruošti plauką kitam etapui, todėl nesirinkite maitinamųjų ir atkuriamųjų šampūnų.


Pažeisto kortekso užpildymas ir drėkinimas


Šiai funkcijai skirti užpildai – pirmiausia baltymai: kolagenas, elastinas ir keratinas. Pageidautina, kad prieš šias medžiagas būtų nurodytas žodis hydrolyzed (hidrolizuotas), nes hidrolizuoti baltymai geriau prasiskverbia. Kitos medžiagos – peptidai, susidedantys iš aminorūgščių likučių. Žinoma, ir pačios aminorūgštys (amino acids). Kutikulės sluoksniui puikiai tinka ceramidai. Taip pat labai naudingi aliejai (oil), tik nesupainiokite su mineraliniais aliejais (mineral oil), kurie yra naftos perdirbti produktai. Kad ir kaip būtų, aliejai išlieka labai svarbia medžiaga plauko rekonstrukcijai.


Drėkinimas


Pačios populiariausios veikliosios medžiagos: glicerolis, propilenglikolis, sorbitolis, natrio PCA, alavijų lapų sultys ir šlapalas. Kartais į užpildų koncentratus įdedama spirituotų medžiagų: alcohol denat, isopropyl alc., ethyl alc., ethanol, methanol. Dažniausiai jos būna nurodytos sąrašo pradžioje, o tai reiškia, kad sudėtyje jų daug. Šių medžiagų paskirtis yra transportuoti veikliąsias medžiagas kuo giliau. Tačiau porėti, pažeisti plaukai neatlaiko tokio kiekio spirituotų medžiagų ir lūžta. Todėl dažnai meistrai po procedūrų pastebi, kad plaukai ima lūžinėti.


Procedūros užbaigimas plėvele apvelkančiomis medžiagomis, sudarytoms iš komponentų, kurie sukuria apsauginę storą polimerinę dangą, užfiksuojančią anksčiau įvestus užpildus. Šios medžiagos: PEG, PPG, PVP, dimethicone, dimethiconol, paraffinum liquidum, mineral oil, petrolatum ir kt. Šiame procedūros etape naudojamos karštos tiesintuvo žnyplės. Tikriausiai daugumai kyla klausimas – ar tai nekenksminga plaukui? Palyginčiau su popieriaus lapo laminavimu. Pabandykite po to nuimti plėvelę nuo lapo. Taip ir su plauku.



Ar aš esu plaukų botokso priešininkė? Ne, tik reikia atsakingai parinkti, kam ir kokia procedūra tinka. Jei plaukai stori, nepažeisti ir nevaldomi, tokia procedūra tikras išsigelbėjimas. Bet šviesintiems, porėtiems plaukams to daryti tikrai nereikia.




25 views0 comments

Recent Posts

See All

Коментарі


bottom of page