top of page
  • Writer's pictureH&B PROFESIONALAMS

Chelatiniai šampūnai

Updated: May 9, 2023


Maša Šilovskaja – kirpėjų darbų technologė, nepriklausoma kosmetikos chemijos dėstytoja




Kas tie chelatiniai šampūnai?


Chelatai, chelatiniai šampūnai ir prausikliai, chelatinės medžiagos... Nors pastaruoju metu vis dažniau girdime šias sąvokas, ko gero, ne daug kas žino ir supranta, kas vis dėlto tai yra ir kam reikalinga. Chelatai gali stipriai palengvinti meistrams plaukų dažymą ir šviesinimą, o klientams – padėti išsaugoti plaukus gražius ir sveikus. Taigi pabandykime išsiaiškinti, kas yra tie paslaptingieji chelatai. Pamėginsiu tai padaryti paprastai ir suprantamai.



Kietas vanduo ir jo poveikis


Net neabejoju, kad dauguma esate girdėję pasakymą „kietas vanduo“. Suprasti, koks vanduo bėga iš jūsų čiaupo, gėsite žvilgtelėję į virdulio vidų, šildytuvo kaitinimo elementą, apžiūrėję keramiką ir santechnikos prietaisus. Jei ant jų daug apnašų, vadinasi, vandenyje yra daug metalų ir jų darinių, taip pat ir magnio, kalcio, cinko, geležies, vario, aliuminio ir kt. Toks vanduo, vartojamas maistui, turi nepageidaujamą poveikį sveikatai, ne išimtis ir mūsų plaukai bei oda.

Nuolat naudojant tokį vandenį, gali kilti sąnarių problemų, formuotis akmenys inkstuose, akti kraujagyslės. Plaukai nukenčia savaip – pradeda sausėti, lūžinėti, veltis. Neilgai trukus po dažymo dažų pigmentai išsiplauna ir plaukai įgauna gelsvą atspalvį, kartais – net murzinai pilką. Galime palyginti su šviesios patalynės skalbimu tokiu vandeniu, ilgą laiką nenaudojant jokių baliklių ar minkštiklių – audinys tampa kietas, papilkėja, lengvai plyšta.



Kas gali padėti?


Kirpėjams šviesinant tokius plaukus milteliais, dažnai išryškėja nepageidaujamas geltonas atspalvis, kurio niekuo negalima panaikinti ir neįmanoma pasiekti norimo šviesinimo lygio, dažai veikia „neadekvačiai“, nepavyksta cheminis garbanojimas ir t. t. Visa tai liudija, kad klientų plaukuose – pernelyg daug metalų. Ir čia atskuba gelbėtojas – chelatinis šampūnas!


Kas tai yra? Tai šampūnas, kurio sudėtyje yra chelatinių medžiagų, kurios jungdamosi su metalų jonais paverčia juos inertiniais. Paprastai tariant, metalus „apgaubia kapsule“, kad jie daugiau nebeturėtų poveikio plaukams ir palengva būtų iš jų išskalaujami. Čia galite įsivaizduoti ir krabą, kuris savo žnyplėmis tarsi sugriebia metalo jonus (juk žodis „chelatuoti“ yra kilęs iš lotyniško „chela“, reiškiančio „žnyples“).


Iš esmės beveik visuose kosmetikos produktuose yra chelatinių medžiagų – tik kiek kitais tikslais. Jų funkcija – palaikyti priemonės stabilumą: kad putojančios priemonės putotų, konservantai konservuotų, aktyvieji komponentai atliktų savo vaidmenį ir t. t. Na, o chelatinių šampūnų sudėtyje chelatinių medžiagų yra gerokai daugiau. Kiek? Galite išsiaiškinti, išsinagrinėję sudėtį etiketėse. Dažniausiai pačios populiariausios chelatinės medžiagos yra šios:


○ Tetrasodium EDTA

○ Disodium EDTA

○ Caprylhydroxamic acid

○ Sodium phytate

○ Gluconolactone

○ Pentasodium pentetate

○ Etidronic acid

○ Sodium gluconate.


Kalbėti apie citrinų rūgštį ir vitaminą C šiame straipsnyje nepradėsiu. Šioms medžiagoms reikia skirti atskirą publikaciją.



Valomasis vs chelatinis šampūnas


Kartais gilaus valomojo poveikio šampūnas painiojamas su chelatiniu. Iš tikrųjų tai dvi visiškai skirtingos priemonės, turinčios skirtingas užduotis. Giliai valančio šampūno tikslas – kaip galima kruopščiau ir giliau išplauti iš plaukų susikaupusius riebalus, formavimo priemonių likučius, silikonus ir t. t. Dažniausiai jis yra šarminio pH, kartais šis rodiklis siekia net iki 9 ir turi gana agresyvią valomąją savybę, todėl nepatartina jo naudoti dažniau nei kartą per mėnesį. Chelatiniu šampūnu siekiama neutralizuoti metalus, bet jo plaunamasis pagrindas gali būti gana švelnus. Kartais šie šampūnai (valomasis ir chelatinis) gali būti puikiai derinami. Tai tinka daryti prieš atliekant chemines procedūras, kai norima panaikinti sukauptą medžiagų perteklių (dažnai grįžus po poilsio prie jūros). Vieną kartą plaukai išplaunami gilaus valomojo poveikio šampūnu, po to kelis kartus – chelatiniu ir galima drąsiai imtis planuotų procedūrų.


Be to, klientams visada galite rekomenduoti chelatinį šampūną naudoti nuolat (kitaip nei valomąjį), ypač jei namuose vanduo labai kietas. Net vieno karto per savaitę užteks, norint išvengti staigmenų dažant plaukus. Beje, ir patys plaukai išliks sveiki ir blizgantys, neišbluks jų spalva.



116 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page